Novo miješanje karata

Tko će biti šef saborske oporbe? Hajduković i Bauk počinju ostavinsku raspravu o “srebrnini” raskoljenog SDP-a

Dražen Ciglenečki

Foto Luka Stanzl PIXSELL

Foto Luka Stanzl PIXSELL

Novom klubu bivših SDP-ovaca pripada mjesto potpredsjednika Sabora, preostaje još dogovor o čelnim mjestima u saborskim odborima, a i to se praktično tiče samo klubova SDP-a i socijaldemokrataZAGREB – HDZ-ovi visoki dužnosnici proteklih su mjeseci u šefa oporbe promovirali predsjednika Zorana Milanovića. To je, međutim, nominalno i dalje bio predsjednik SDP-a Peđa Grbin, čija je stranka imala uvjerljivo najviše opozicijskih zastupnika.


Ali, danas Klub zastupnika SDP-a više nije najjači u Saboru. Je li onda šef oporbe postao Domagoj Hajduković, koji se nalazi na čelu novoosnovanog Kluba socijaldemokrata s 18 zastupnika? Potpredsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk smatra da se tu ipak ništa nije promijenilo.


– Grbin je i dalje predsjednik opozicijske stranke s najvećim brojem zastupnika. Klub socijaldemokrata nije stranka, rekao nam je Bauk.
No, vrijeme će pokazati kako će te stvari funkcionirati u Saboru. Kada smo jučer Nikolu Grmoju iz Mosta pitali kada će se u oporbi dogovoriti o preraspodjeli dužnosti u Saboru, kazao nam je da će Bauk sazvati sastanak o tome. Odmah se, naravno, nameće dvojba zašto Bauk, ako Hajduković vodi najsnažniji zastupnički klub. Ipak, Bauk je taj sastanak već sazvao za četvrtak.
– Učinio sam to jer sam tako obećao kada smo se sastali sredinom rujna, ističe Bauk.


Izvisio Škoro


Tada je glavni predmet razgovora opozicije bila dužnost potpredsjednika Sabora koju obnaša Miroslav Škoro. Odlučili su da će pričekati rasplet sukoba u SDP-u i da će potom održati još jedan sastanak. Ali, u međuvremenu se Klub zastupnika SDP-a raskolio na način da o Škorinoj poziciji zapravo više i nije potrebno razgovarati.


Premda su članovi Kluba socijaldemokrata u petak govorili da ih ne zanimaju fotelje, bilo je odmah jasno da oni neće nikome, pogotovo ne Škori i desnici, prepustiti mjesto koje im pripada kao najbrojnijoj parlamentarnoj frakciji. Jučer su njihovi ljudi objavili da će netko iz Kluba socijaldemokrata biti potpredsjednik Sabora i samim time je ova priča završena. Klub Hrvatskih suverenista, koji ima samo šest zastupnika, ne može pretendirati na dužnost potpredsjednika Sabora, nitko im to iz oporbe ne priznaje.


Na Klubu socijaldemokrata je, znači, samo da odabere čovjeka koji će zamijeniti Škoru, a njega će sigurno podržati i HDZ sa svojim koalicijskim partnerima. Druga potpredsjednica Sabora ostat će Sabina Glasovac (SDP), u vezi s čime unutar opozicije također nema spora. Preostaje stoga jedino dogovor o čelnim mjestima u saborskim odborima, a i to se praktično tiče samo klubova SDP-a i socijaldemokrata. U tu će svrhu danas Hajduković i Bauk, ili Bauk i Hajduković, održati svojevrsnu ostavinsku raspravu.


Nužno usuglašavanje


Morat će se usuglasiti kojem će od njihovih klubova pripasti koji odbor. SDP je puno lošije prošao u ovom razlazu, trenutačno imaju čelnike u samo dva odbora, za turizam i za pravosuđe. Socijaldemokrati su, pak, glavni u sedam odbora: za europske poslove, za nacionalnu sugurnost i unutarnju politiku, za obranu, za rad i mirovinski sustav, za zdravstvo i socijalnu politiku, za predstavke i pritužbe te za međuparlamentarnu suradnju. Hajduković će danas morati prepustiti Bauku, odnosno SDP-u, poneki odbor, jedan, a vjerojatno i dva. Odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku sigurno jer zakon određuje da tom tijelu predsjeda zastupnik najjače oporbene stranke, što Klub socijaldemokrata još uvijek nije.


Čini se da je iz SDP-a najbliži ovoj dužnosti Siniša Hajdaš Dončić.