Proslava na igralištu Dinare

Tjedan je dana do obilježavanja Oluje. Još nije poznato hoće li SDSS ovog puta poslati nekoga u Knin

Dražen Ciglenečki

Proslava ove godine bez epidemioloških mjera / Foto D. KOVAČEVIĆ

Proslava ove godine bez epidemioloških mjera / Foto D. KOVAČEVIĆ

Očekuje se da će se prisutnima, a na proslavu će, kao prije izbijanja epidemije, moći doći svatko tko to bude htio, obratiti predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, kao što to uvijek čine 


ZAGREB – Tjedan je dana do obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja, a to znači da mogu započeti rasprave o tom događaju između najviših državnih dužnosnika Srbije i Hrvatske. Nekad su one više, nekad manje intenzivne, ali već godinama su te rasprave neizbježne. Neovisno o tome tko je na vlasti u Beogradu. U Srbiji, naime, gotovo da ne postoji politička opcija koja Oluju ne ocjenjuje jednoznačno negativno, a to, naravno, vrijedi i za predsjednika Aleksandra Vučića.


– Oluja je veliko stradanje srpskog naroda i najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata na europskom tlu, ponovio je jučer Vučić svoju tezu još iz vremena kada je bio srednjorangirani dužnosnik Srpske radikalne stranke. Pozvao je »sve građane Srbije, posebno Krajišnike« da 4. kolovoza dođu na središnji trg u Novom Sadu, na kojem će se održati ovogodišnja komemoracija za žrtve Oluje. Ranije je Vučić birao manja mjesta u Vojvodini, poput Fotoga i Bačka Palanke, u kojima se nastanio veći broj srpskih izbjeglica iz Krajine, a sada je na red došao glavni grad te srpske pokrajine.
U Hrvatskoj će nacionalna proslava Oluje tradicionalno biti u Kninu i to, kao i 2021., na igralištu nogometnog kluba Dinara. Prošle godine se centralni program odvijao tamo zbog većeg prostora, kako bi uzvanici mogli između sebe održavati epidemiološki razmak, koji je tada još bio na snazi. Ograničavajućih mjera više nema, ali je svejedno zaključeno da je ovo igralište pogodnije od glavnog kninskog trga. Očekuje se da će se prisutnima, a na proslavu će, kao prije izbijanja epidemije, moći doći svatko tko to bude htio, obratiti predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, kao što to uvijek čine. Nepoznanica je još hoće li SDSS poslati koga 5. kolovoza u Knin. Boris Milošević je 2020., u ulozi potpredsjednika Vlade, bio tamo i to je službeno tumačeno velikim iskorakom. Danas je umjesto njega potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je 1995. u izbjegličkoj koloni napustila Hrvatsku, ali se kasnije vratila.