Vremenska prognoza

Temperature u drugom dijelu studenog bile su čak i niže od prosjeka. Meteorolog otkriva što nas čeka idućih dana

P. N.

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Početkom pak novog tjedna vjerojatnost kiše se smanjuje, a dnevna temperatura zraka u blagom porastu“U četvrtak i petak oborine neće biti izražene, ni posvuda, posebice ne u četvrtak na Jadranu, gdje će još puhati bura, na sjevernom dijelu ponegdje na udare i olujna. Osim snijega u gorju, susnježica je u noćnim i jutarnjim satima moguća i u nižim krajevima na sjeverozapadu Hrvatske.


U dane vikenda i dalje prevladavajuće oblačno i kišovito, osobito u južnijim kopnenim krajevima te na Jadranu kiša, gdje su lokalno mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jugo, nerijetko i jako, uz višu temperaturu zraka nego sredinom ovog tjedna.


Početkom pak novog tjedna vjerojatnost kiše se smanjuje, a dnevna temperatura zraka u blagom porastu.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza meteorologa Krunoslava Mikeca za HRT.
Mikec je analizirao i srednju temperaturu zraka u minulom mjesecu.


“Analiza studenoga pokazuje kako je na Jadranu veći dio mjeseca protekao uz vrijednosti temperature više od prosječnih. U unutrašnjosti je, nakon iznimno toplog prvog dijela mjeseca, slijedilo razdoblje s uglavnom nižom dnevnom temperaturom od klimatološkog prosjeka. No jutarnje vrijednosti bile su uglavnom više od prosjeka.”


U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, samo mjestimice na zapadu sa slabim oborinama, većinom kišom, u najvišim predjelima i snijegom. Ponegdje će puhati umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, uz temperaturu zraka između 2 i 6 °C.


Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vjerojatnost za mjestimičnu slabu kišu veća nego na istoku. U višim područjima ponovno susnježica i snijeg, a u noći i ujutro te ponovno navečer susnježica je moguća i u nižim krajevima, posebice na Žumberku i u Hrvatskom zagorju. Malo snijega i oborine na granici snijega i kiše povremeno u Gorskom kotaru te na sjeveru Like, a pokoja je kap kiše moguća i na obali podno Velebita, gdje će puhati umjerena i jaka bura, lokalno i olujna, koja će oslabjeti prema kraju dana. Temperatura zraka na promjenjivo oblačnom sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre od 6 do 12 °C, a u gorskoj Hrvatskoj između -1 i 3 °C.


Sunčanih će razdoblja biti u većem dijelu Dalmacije. Puhat će bura, ali slabija nego podno Velebita. Potkraj četvrtka bura će okrenuti na sjeverozapadnjak na otvorenom moru. Temperatura zraka danju kao u srijedu, između 11 i 15 °C, a ujutro vrijednosti od 5 do 10 °C, u unutrašnjosti malo niže. Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske. Uz to promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, samo mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Bura slaba i umjerena, poslijepodne i navečer na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar.”


“Do kraja tjedna na kopnu će se zadržati uglavnom oblačno s povremenom kišom. Glavnina kiše u subotu u krajevima uz Jadran, a u nedjelju i drugdje. U petak pak još mjestimice može biti susnježice i snijega, uglavnom u gorju.


Na Jadranu također povremena kiša, posebice u dane vikenda, kada će ponegdje biti obilnija, a lokalno može biti i jačih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će pritom jako jugo i temperatura će malo porasti.”, prognozirao je za HRT  Mikec.