Stigla promjena vremena

Temperature su pale, snijeg je popodne moguć i na kopnu. Meteorologinja otkriva kad se vraća proljeće

P. N.

Foto Luka Jeličić

Foto Luka Jeličić

"Ponegdje će biti i jutarnjeg mraza, osobito u uglavnom suhu srijedu. Od četvrtka opet južina"Ponedjeljak će biti promjenjiv, vjetrovit i hladniji od nedjelje, povremeno s kišom, lokalno moguće i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavina, osobito na zapadu unutrašnjosti i na Jadranu. U gorju će padati i snijeg. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u drugom dijelu dana na većem dijelu Jadrana bura, na udare ponegdje i olujna, podno Velebita navečer i orkanska.


“U još hladniji utorak još će biti lokalnih olujnih udara bure, na Jadranu i povremene mjestimične kiše, a na kopnu su mogući poslijepodnevni pljuskovi susnježice i snijega. Ponegdje će biti i jutarnjeg mraza, osobito u uglavnom suhu srijedu. Od četvrtka opet južina te povremena kiša.”, kaže za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.


U ponedjeljak će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti toplije nego nedjeljno – i kišovito. Zatim djelomično razvedravanje, no i dalje nestabilno pa je kiša moguća i poslijepodne. Navečer razvedravanje. Umjeren i jak sjeverozapadni vjetar popodne će prolazno okrenuti na sjeverni, mjestimice na udare i olujan.
Umjerenog, popodne i jakog sjeverozapadnog i sjevernog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Naoblaka će biti promjenljiva i povremeno će padati kiša, osobito u noći i rano ujutro kad lokalno na sjeveru može biti obilnije kiše i grmljavine. Kiša ponegdje i u drugom dijelu dana.


U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Kiše i izraženijih pljuskova s grmljavinom bit će osobito u noći na ponedjeljak. U gorju valja računati i na snijeg. Umjeren do jak sjeverozapadnjak popodne naglo u okretanju na buru te jačanju, pa će podno Velebita biti olujnih udara, navečer i orkanskih.


Olujni udari bure mogući su i u Dalmaciji, no veći dio dana ipak će puhati umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Bit će većinom malo do umjereno oblačno, no uz povremeno više oblaka ponegdje će pasti malo kiše ili pokoji izraženiji pljusak.


Promjenjiva naoblaka uz mjestimičnu kišu te grmljavinu i na krajnjem jugu Hrvatske. Umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar najprije će prijepodne okrenuti na sjeverozapadni, a tek u noći na buru. Stoga će more biti umjereno valovito i valovito.”


“U nastavku tjedna u unutrašnjosti vjetar u slabljenju i jutra će biti hladnija, osobito u srijedu kad valja računati na čest mraz. No u četvrtak ponovno jugozapadnjak i južina te osjetan porast temperature. Unatoč sunčanim razdobljima, povremeno će biti i oborina, u utorak uglavnom lokalnih poslijepodnevnih pljuskova susnježice ili snijega, a prema kraju radnog tjedna stiže novo naoblačenje i kiša.


Na Jadranu sunčanije i uglavnom suho. Kiša je vjerojatna tek u četvrtak, i to najprije na sjeveru. Bura će postupno slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, da bi u srijedu zapuhalo jugo i južni vjetar. Danju sve toplije.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc.