Vremenska prognoza

Temperature će danas još rasti, posvuda će biti preko 20 stupnjeva. Sutra bi vam već mogli trebati kišobrani

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na kišu u četvrtak treba računati uglavnom na sjevernom dijelu, a u prvom dijelu subote još na krajnjem juguI u srijedu još većinom sunčano, uglavnom po nizinama unutrašnjosti s jutarnjom maglom, ali uz jugozapadnjak na kopnu danju osjetno toplije nego u utorak. Na Jadranu će jačati jugo. Vjetrovito i toplo s jugozapadnjakom, na Jadranu i ponegdje jakim jugom, i u sve oblačniji četvrtak, pri čemu će kiše biti većinom u gorju i na sjevernom Jadranu. U oblačni petak, kada će ponovno osvježiti, na kišu treba računati posvuda, pri čemu će na Jadranu mjestimice biti i pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, posebice na jugu.


Od subote ponovno manje oblaka te bez kiše, ali uz nižu temperaturu, na Jadranu i ponegdje jaku buru, navodi HRT u tjednoj prognozi.


Srijeda će u istočnim područjima Hrvatske biti većinom sunčana, ujutro i prijepodne s mjestimičnom maglom. Temperatura zraka će od najnižih jutarnjih 2 do 5 °C, uz slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar porasti do najviših dnevnih vrijednosti oko 20 °C. Podjednako će sredinom dana i poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti malo manje hladno nego u utorak. Nakon jutarnje magle danju obilje sunca pa poslijepodne porast naoblake. Zapuhat će jugozapadnjak, u drugom dijelu dana ponegdje na udare i jak.
U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu djelomice, ponegdje i pretežno sunčano. Ujutro će po nekim kotlinama Like biti magle, a poslijepodne i navečer uz više oblaka na širem riječkom području te u dijelu Gorskog kotara može pasti malo kiše. Puhat će jugozapadni i južni vjetar, u gorju mjestimice jak. Najviša temperatura od 16 do 21 °C. Treba napomenuti da će jutarnja temperatura ponegdje u gorskoj Hrvatskoj biti zamjetno viša nego prošlih dana. U većem dijelu Dalmacije prevladavat će sunčano. U Zagori je ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar uglavnom slab, od sredine dana ponegdje umjereno jugo i jugozapadnjak pri čemu će temperatura zraka porasti do vrijednosti od 20 do 23 °C.


Podjednako toplo i na krajnjem jugu naše zemlje, također uz jugozapadni vjetar i jugo. More pritom mirno i malo valovito. Dan će obilovati suncem uz mogućnost za kratkotrajnu jutarnju sumaglicu, rijetko i maglu.”


U četvrtak na kopnu vjetrovito i toplo, uz sve više oblaka te s kišom uglavnom u gorju. U petak oblačno s povremenom kišom posvuda, a uz sjeveroistočni vjetar snizit će se dnevna temperatura. U subotu slijedi razvedravanje. Na Jadranu također u petak kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji. Na kišu u četvrtak treba računati uglavnom na sjevernom dijelu, a u prvom dijelu subote još na krajnjem jugu. Puhat će jugo, u četvrtak i petak ponegdje i jako, a u subotu će okrenuti na buru.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.