Promjena od petka?

Temperatura će ponegdje zbog magle cijeli dan biti ispod nule. Pročitajte prognozu vremena za ovaj tjedan

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NLI u novome će tjednu pod djelovanjem anticiklone u Hrvatskoj i okolici biti relativno stabilno, ali i na kopnu i na moru prilično nezahvalno za pouzdanu prognozu količine sunčanih sati te pojave i dugotrajnosti magle i niskih oblaka – pritom i temperature zraka. Kao što je bila u nedjelju u dijelu istočne Slavonije, te Baranji i Srijemu – ponegdje je i sljedećih dana moguća i cjelodnevna magla, osobito u ponedjeljak, te od četvrtka, a sunčanog će vremena u većini Hrvatske vjerojatno biti najviše u utorak i srijedu. Stoga će i temperatura zraka biti raznolika – uz maglovito vrijeme u unutrašnjosti i cijeli dan negativna, pa je u prometu nužan dodatan oprez zbog moguće poledice. Mjestimične slabe oborine – izmaglica, inje, rosulja, pa i gdjekoja pahulja i kišna kap – moguće su u ponedjeljak i utorak, a još su vjerojatnije od petka. No, te se prognoze još mogu promijeniti, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti većinom magla i niski oblaci. Valja upozoriti na znatno smanjenu vidljivost i mogućnost pojave poledice zbog magle i vlage. Temperatura ujutro od -5 do -2 °C, danju od -1 do 3 °C. Podjednaka ili malo viša dnevna temperatura, te niža jutarnja, uz ista upozorenja bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No magla i niski oblaci ne bi se trebali zadržavati cijelog dana, pa se očekuju i kraća sunčana razdoblja. Vjetar uglavnom slab. Na zapadu zemlje postupno sve više oblaka, a krajem dana na sjevernom Jadranu moguća je ponegdje i koja kap kiše. Ujutro će mjestimice biti i magle, uglavnom po kotlinama. Vjetar većinom slab jugoistočni i južni, a navečer u gorju umjeren jugozapadni. Najniža temperatura od -7 °C u Lici do 8 °C na otocima, a najviša dnevna od 7 °C u gorju do 12 °C na moru.


U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uglavnom potkraj dana može mjestimice biti i malo kiše. Ujutro ponegdje magla, većinom u unutrašnjosti, gdje se ujutro očekuju blagi “minusi”. Vjetar uglavnom slab istočni i jugoistočni, a najviša temperatura od 9 °C u Zagori do 14 °C na obali. Na jugu Hrvatske oblačnije nego u nedjelju, ali će uglavnom ostati suho. Ujutro slaba do umjerena bura uz većinom malo valovito more, a zatim vjetar slab. Iako će temperatura danju dosezati relativno ugodnih 15 °C, zbog manje sunca dan mnogima neće biti toliko lijep kao nedjelja.”
U kopnenim krajevima temperatura će u nastavku novoga tjedna ovisiti o magli i niskim oblacima kojih bi u utorak i srijedu trebalo biti rjeđe nego u ponedjeljak, prije svega na zapadu, a od četvrtka ponovno češće. U utorak u gorju uz više oblaka moguća je ponegdje i koja kap kiše. Uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar dnevna će temperatura u utorak i srijedu malo porasti, osobito na zapadu. Iako manje nego u ponedjeljak, jutra će i dalje biti hladna. 


Na Jadranu će i u utorak biti promjenljive naoblake, a još je i veća vjerojatnost za mjestimice malo kiše, osobito u Dalmaciji. Zbog uglavnom slabog vjetra ujutro može lokalno biti i magle. Od srijede do petka sunčanije, ponajprije u Dalmaciji, a puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak. Zatim oblačnije. Temperatura bez veće promjene, i dalje malo viša od prosjeka za sredinu siječnja., prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.