Obaviještena hrvatska policija

Talijanska tvrtka našim građanima želi naplatiti prolaz autocestom u Italiji, koji su već platili – i to prije nekoliko godina

P. N.

Snimio Marin GOSPIĆ

Snimio Marin GOSPIĆ

"S obzirom da je cestarina plaćena u gotovini, pitanje je gdje je završio taj novac koji je ubačen u automat, nije vraćen, a sada ću morati platiti opet. I kako je moguće da se rampa podigne i propusti vozilo ako cestarina nije plaćena?, piše Branko Biočić 


Neobičan slučaj pokušaja naplate navodnog dugovanja nakon čak četiri godina dogodio se ovih dana novinaru Glasa Istre iz Labina Branku Biočiću, koji je slučaj prijavio policiji. Kasnije se Glasu Istre javilo još nekoliko čitatelja s istim problemom.


Evo njegove priče:
“Poštom sam od talijanske tvrtke Nivi iz Firenze ovih dana dobio pismo u kojem traže da uplatim 30,7 eura zbog navodno neplaćene cestarine u iznosu od 3,40 eura na naplatnom mjestu Milano Nord još 19. listopada 2018 godine. Moram naglasiti da nikakvu kaznu u međuvremenu nisam dobio, a ostaje mi nejasno i kako sam mogao proći kroz rampu naplatne kućice bez plaćanja cestarine?! Također, zanima me i je li u međuvremenu nastupila zastara, s obzirom da je prošlo već četiri godine od tog događaja. Tko uopće čuva “tikete” plaćene cestarine četiri godine?


Riječ je o 2018. godini kada sam još bio vlasnik tog automobila, koji je kasnije prodan i koji je zaista bio na toj lokaciji u to vrijeme na putu za aerodrom u Milanu, a plaćena je cestarina za autoput od Trsta do Milana, odnosno dio do Milana Nord. Inače, ponavljam, ne bih niti mogao izaći s autoputa.


Od tvrtke Nivi zatražio sam pojašnjene, a u međuvremenu o njihovom zahtjevu i pokušaju naplate ove, po meni, nepostojeće kazne, obavijestio sam i hrvatsku policiju te zatražio provjeru je li riječ o još jednoj prijevari ili vjerodostojnom dokumentu. Zanimalo me trebam li zaista platiti traženi iznos ili zanemariti dopis, s obzirom da nisam dobio nikakav dokaz o neplaćanju cestarine. I dok je policija preko svojih međunarodnih kanala provjeravala vjerodostojnost i opravdanost zahtjeva talijanske tvrtke, stigao je, nakon nekoliko dana, i odgovor tvrtke Nivi na moj upit.


Rampa se digla, a prolazak autoputom nije plaćen!? “To je neka prijevara, pljačka”

Nakon teksta objavljenog u Glasu Istre u kojem je pisalo da talijanska tvrtka Nivi iz Firence pokušava naplatiti navodno neplaćenu cestarinu na talijanskim autocestama od unatrag nekoliko godina, o čemu je obaviještena i hrvatska policija, još se nekoliko čitatelja javilo tom listu s istim problemom, piše Glas Istre. I svi tvrde isto: nakon što su platili cestarinu, rampa se podigla i oni su uredno prošli. Nisu u međuvremenu dobili nikakvu obavijest ili opomenu, a kamoli kaznu za eventualno neplaćenu cestarinu na autoputu. Jer, kao što smo i prvi puta istaknuli, kako je moguće da se rampa podigne bez plaćanja? Ako se to ponekad i dogodi, tada je to problem Talijanskih autocesta koje ga moraju i riješiti, a ne vozači.


Među njima svojevrsni je rekorder Damir Jergović iz Buja koji je rekao da je i njemu prije deset dana stigla pošta od tvrtke Nivi s.p.a. iz Italije i obavijest o neplaćanju kazne od 118,63 eura, od kojih je 75,7 eura iznos cestarine, a ostatak su troškovi utvrđivanja i naplate cestarine.


– Napisali su mi da je ulaz na autocestu nepoznat, a da je izlaz bio Ugovizza kod Tarvisija. Da apsurd bude veći, dan navedenog događaja u opomeni za prekršaj je 10. veljače 2013., što znači da je prošlo skoro deset godina. U jednom dijelu teksta čak navode da se “dopis smatra službenim zahtjevom za plaćanje i prekidom rokova zastare”. Znači, tvrtka izdavanjem računa sama prekida rokove zastare nakon deset godina jer su se tek sada sjetili poslati račun. Smatram da je riječ o prevari i pljački, kaže Jergović koji je od banke tražio podatke o plaćanju cestarine karticom.


“Što se tiče vašeg pitanja, informiramo vas da, kada ste izašli iz autoceste dva puta 19/10/2018., vaše plaćanje kod naplatne kućice na autocesti nije uspjelo. No, i kada plaćanje ne uspije, rampa se uvijek digne, a naplatna kućica vam automatski izdaje bilješku koja vas informira da niste platili cestarinu. S ovom bilješkom imali ste mogućnost platiti osnovni iznos cestarine u prvih 15 dana od prolaza. Kako niste platili cestarinu u ovo utvrđeno vrijeme, dobili ste poštom jedan zahtjev za plaćanjem, zato što talijansko poduzeće Autostrade ima rok od 10 godina za slanje zahtjeva za plaćanje u inozemstvo”, citiram njihov odgovor.


Nakon svega ostaje i dalje otvoreno nekoliko pitanja – iako sam traženi iznos otišao platiti jer mi se ne da zbog 30 eura ulaziti u eventualni sudski spor s talijanskom tvrtkom Nivi, jer bi na kraju “pita mogla biti skuplja od tepsije”. Međutim, njihov je odgovor u najmanju ruku čudan, a ja i dalje nisam dobio dokaz o tome da nisam platio cestarinu i još mi nije jasno, ako je to točno, kako mi je to uspjelo?


Ali nije točno jer sam cestarinu platio! A s obzirom da je cestarina plaćena u gotovini, pitanje je gdje je završio taj novac koji je ubačen u automat, nije vraćen, a sada ću morati platiti opet. I kako je moguće da se rampa podigne i propusti vozilo ako cestarina nije plaćena? Prema njihovom obrazloženju, svaki put kada vozač plati cestarinu u Italiji može očekivati da mu u roku od deset godina stigne zahtjev za ponovnim plaćanjem cestarine jer je navodno nije platio, a činjenica je da račun o plaćanju cestarine baš nitko ne čuva toliko dugo, zapravo ne čuva uopće (osim ako nema putni nalog, ukoliko je riječ o službenom vozilu).


Također, rezoniram, ukoliko to plaćanje u gotovini nije uspjelo (a jest, jer ja nisam dobio povrat novca) to je greška Autoceste, odnosno onoga tko obavlja naplatu, a ne vozača. S obzirom da sam novinar, o ovom sam zanimljivom događaju odlučio izvijestiti istarsku javnost jer bi i drugi vozači iz Istre koji odlaze u Italiju i plate cestarinu mogli imati slično iskustvo i očekivati slično pismo, pa je svima moja topla preporuka – učite na mojem slučaju i čuvajte račune o plaćenom autoputu, ako treba i deset godina” – napisao je novinar Branko Biočić za Glas Istre.