Nuklearni stručnjak

Tadić tumači trebamo li biti u strahu zbog Putinovih nuklearnih prijetnji: ‘To je već jedanaesti put…’

P. N.

Foto iStock / Davor Kovačević

Foto iStock / Davor Kovačević

Što se tiče bilo kojeg nuklearnog napada na tlu Ukrajine Hrvatska može biti potpuno mirna zbog strujanja statosferskih vjetrova koji bi prenosili radioaktivnost", dodao je TadićNaš najpoznatiji nuklearni stručnjak Tonči Tadić komentirao je najnovije prijetnje nuklearnim ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ipak, ne misli da će do toga doći, niti da Hrvati imaju veliki razlog za paniku.


“Pazite, ovo je po mojoj evidenciji 11. put da netko iz Rusije najavljuje nuklearni rat. To samo pokazuje da taj čovjek i ekipa oko njega ne znaju kako okončati ovaj rat, kako pobijediti u njemu i kako izaći iz njega. Vjerojatnost za početak nukleranog rata protiv NATO alijanse je ravna nuli jer jako dobro zna da bi to izazvalo opći odgovor NATO snaga i povratak Rusije u kameno doba. Dakle, to treba posve isključiti”, rekao je za RTL.


Misli da su ipak nešto veće šanse da upotrijebi taktičko nuklearno oružje u samo Ukrajini.
“Postoje naravno šanse da upotrebi nuklearnu bombu protiv Ukrajine, ali kao što to nije učinio do sada, neće ni od sada jer time ne bi dobio rat. Što se tiče bilo kojeg nuklearnog napada na tlu Ukrajine Hrvatska može biti potpuno mirna zbog strujanja statosferskih vjetrova koji bi prenosili radioaktivnost”, dodao je Tadić.