Jelena Tabak

Do početka ljeta više od 1000 ugostitelja stavilo ključ u bravu! “Bez smanjenja PDV-a, nastavit će se odljev kadrova”

Vanja Vesić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ono što je sigurno da do 31. kolovoza neće biti ništa od otvaranja unutarnjih prostora, no zato ćemo nakon sezone tražiti nove sastanke sa Stožerom i dogovoriti kako dalje, kaže TabakZAGREB – Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) ponovo je, nakon sastanka turističkog sektora u Opatiji s predstavnicima Vlade, pozvala na podršku ugostiteljima. Naime, 55 posto svih ugostiteljskih tvrtki još uvijek ima zabranu rada u zatvorenom prostoru. Iako daljnje restrikcije u ugostiteljstvu štite ostatak turističkog sektora istodobno vode u propast caffe-barova koji su na svojim leđima proteklih mjeseci podnosili posljedice pandemije, upozoravaju iz Udruge.


Predsjednica NUU-a Jelena Tabak naglašava da je samo do početka ljetne sezone oko 1.100 ugostiteljskih objekata moralo staviti ključ u bravu. Na opatijskom sastanku predstavnika Vlade i turističkog sektora o položaju ugostitelja govorila je u ime Nacionalne udruge ugostitelja te naglasila da u turističkom sektoru posluje 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su dvije trećine sami ugostitelji.


Na pitanje – je li bilo dogovora vezanih za pomoć ugostiteljskom sektoru, kaže da “ne možemo govoriti o konkretnim obećanjima od Vlade, ali postoje pozitivne naznake da bi se barovi mogli otvoriti u neko dogledno vrijeme”.
– Ono što je sigurno da do 31. kolovoza neće biti ništa od otvaranja unutarnjih prostora, no zato ćemo nakon sezone tražiti nove sastanke sa Stožerom i dogovoriti kako dalje. Zahvalni smo na potporama za radna mjesta no mi prije svega želimo raditi i opstati. Svjesni smo da će epidemiološka situacija diktirati daljnje mjere, no isto tako želimo unaprijed upozoriti da covid-potvrde za zaposlenike u ugostiteljstvu nisu operativni problem, nego reakcija gostiju od kojih svi mi ovisimo.


Jelena Tabak / Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Jelena Tabak / Photo: Goran Stanzl/PIXSELL


Jednostavno, ne čini nam se realno u samoj provedbi da gostu lokala uvjetujemo da sjedne i popije piće samo ako ima COVID-potvrdu tim vise što caffe-barovi nikada nisu bili žarišta zaraze, ističe Tabak. Smatra da postoji velika šansa da se ljetnu sezonu odradi do kraja, pa i jesen i zimu, no upozorava da je pretrpljena šteta u ugostiteljstvu prevelika da bi se sanirala u dogledno vrijeme bez provedbe poreznog rasterećenja i dugoročnih reformi.


– Bez smanjenja poreza još će se više pojačati odljev kvalificiranog ugostiteljskog osoblja a zahtjevi za porezno rasterećenje poznati su Vladi od ranije, ističe Tabak.


– Zbog ovakve situacije koju podnosi ugostiteljski sektor, mi očekujemo da će se porezno rasterećenje uvesti. Nažalost, još nemamo datum i taj zahtjev ostaje na dnevnom redu idućih sastanaka s predstavnicma Vlade i resornog ministarstva. Ovdje govorimo o PDV-u koji bi se trebao spustiti na 13 posto za usluge pića u lokalima, odnosno za kave, bezalkoholne napitke, pivo i vino. Takva mjera bila bi od velike pomoći ugostiteljskom sektoru, napomenula je Tabak.