Popuštanje koalicijskim partnerima

Sve za mir u kući: SDP ipak odustaje od poreza na nekretnine

Dražen Ciglenečki

Ne bude li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu, a onda to znači da moramo odustati od dijela naših planova koji se tiču rasterećenja gospodarstva, kazao je LinićZAGREB – Prethodna Vlada koju su sastavljale stranke ljevice i centra, na čelu s premijerom Ivicom Račanom, bila je iznimno nestabilna, partneri koji su je činili neprestano su se sukobljavali. Vlada Zorana Milanovića daleko je homogenija, ali ipak sve više ostavlja dojam skupine u kojoj svaki član ima poseban program i ciljeve.


Iz Račanove Vlade IDS se povukao već u prvoj godini mandata, njihov predsjendik Ivan Jakovčić danas o tome ne razmišlja, no u javnosti zadnjih dana iznosi stavove više karakteristične za oporbu nego stranku vladajuće koalicije. Međutim, Jakovčićeva upozorenja da je Plan 21 mrtav, da ga treba promijeniti kao i dio ministara, ne uznemiravaju Banske dvore.Dio SDP-ovih ministra ljuti se na HNS zbog toga što iz te stranke »miniraju« i ostale Linićeve inicijative i prije nego ih on pretoči u zakone. Na HNS-ove primjedbe kako to čine jer Linić ih prethodno ne obavještava što namjerava, odgovaraju da su i oni iz novina doznali da Vrdoljak sprema Zakon o strateškim investicijama. – Mi nismo okolo davali izjave kako o tome ništa ne znamo. Dio kolega misli da je zakon jako loše napisan, ali popravljat ćemo ga u hodu i kroz Vladinu i saborsku proceduru, a ne napadima na ministra Vrdoljaka. Pa i premijer od prvog dana stoji iza tog zakona, kazao nam je jedan SDP-ov ministra prije sjednice Vlade. Kao da ga je čuo, Milanović je i jučer na sjednici branio spomenuti zakon, tvrdeći kako se njime »predviđa dosad najtransparentniji model poticanja i upravljanja investicijama, koji će zamijeniti dosadašnji sustav u kojem je gotovo svaki ‘lokalni igrač’ mogao ucjenjivati investitora daleko od javnosti«.
– S IDS-om, kao i bez njih. Nakon što im je otišao Damir Kajin imaju samo dva zastupnika i zato se ne uzbuđujemo pretjerano zbog Jakovčićevih izjava, priznao nam je jedan visoki Vladin dužnosnik. Ali, sasvim je druga priča kad je u pitanju HNS sa svojih 15 zastupnika. Njih u SDP-ovom dijelu Vlade itekako ozbiljno shvaćaju, premda je trenutačni rejting narodnjaka mizernih 1,7 posto.


– HNS je doista problem. Ta je stranka u previranjima, njihovi članovi su u kampanji za unutarstranačke izbore i nije jasno tko uopće sada vodi HNS, žalio se jučer jedan utjecajni socijaldemokrat zbog sve češćih iskakanja HNS-ovaca.


No, čini se da je SDP zbog mira u kući i opstanaka Vlade i dalje spreman popuštati svojim ključnim kolicijskim partnerima. Stoga će, po svemu sudeći, odustati od poreza na nekretnine, iako taj zakon ministar Slavko Linić već tjednima predstavlja javnosti i skuplja primjedbe kako bi izradio konačan prijedlog. Da je upravo porez na nekretnine najviše sporan HNS-u potvrdio je i predsjednik njihovog zastupničkog kluba Jozo Radoš koji je u intervjuu Jutarnjem listu čak kalkuluirao s mogućnošću izlaska iz Vlade, u slučaju da ga SDP pošalje u proceduru. Kako neslužbeno doznajemo premijer Zoran Milanović razgovarao je o tom intrevjuu s potpredsjdnicom Vlade Vesnom Pusić i posljedica toga je njezino priopćenje u kojem je u potpunosti odbacila opciju HNS-ovog napuštanja koalicije, ističuči da je ona stabilna. Za tu stabilnost SDP će žrtvovati porez na nekretnine, ali neće propustiti javnosti objasniti što Hrvatska zbog toga gubi i tko je kriv. U SDP-u smatraju da je taj zakon trebao biti jedna od strateških reformi, podloga za promjene u sustavu socijalne skrbi i način na koji će se prikupiti sredstva kako bi se smanjila davanja gospodarstva odnosno zdravstveni doprinosi. Ako se to ne dogodi, SDP će odgovornim proglasiti HNS. Dijelom je to jučer naznačio i sam Linić.


– Ne bude li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu, a onda to znači da moramo odustati od dijela naših planova koji se tiču rasterećenja gospodarstva, kazao je Linić. Dodao je i da je Plan 21 predviđao uvođenje poreza na imovinu, kako bi se smanjili doprinosi, odnosno nameti na radničke plaće, a teret financiranja zdravstva prebacio na bogatije građane.


Da se kolicija ne ljulja, trudio se jučer novinare uvjeriti i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je dio krivnje svalio na medije i na »novinske naslove koji ne odgovaraju onome što je netko rekao«.


– HNS je stabilan partner u koaliciji, ona je dobila povjerenje građana da napravi velike promjene u hrvatskom društvu. To i činimo, kao ozbiljan partner u koaliciji koja obnaša vlast nećemo si dozvoliti probleme u nestabilnosti vlasti, ponavljao je Vrdoljak te rečenice kao odgovore na sva pitanja kojima su ga zasuli novinari.


Njegov stav o porezu na nekretnine nije tako tvrd kao Radošev. Vrdoljak smiruje loptu, pa kaže da Ministrstvo financija treba napisati zakon o kojem će se razgovarati unutar kolicije, te ako prijedlog bude dobar, »donijeti odluku ovisno o tome je li sada pravi trenutak za nove poreze«. Na pitanje znači li to da u HNS-u postoje dva različita gledanja na porez na nekretnine, Vrdoljak je odgovrio niječno, naglašavajući kako on od prvog dana govori da treba pričeklati rast gospodarstva za uvođenje novih poreza, ali i da treba razmisliti o porezu na imovinu.