Energetika

Svakom krovu solarni panel! ‘Hrvatska mora biti energetski neovisnija, produktivnija, žilavija i fleksibilnija…’

Jagoda Marić

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednikovo Vijeće nudi preporuke kako olakšati ulaganje građana u elektrane te podsjeća da energija iz sunčanih elektrana u Uniji čini 5 posto električne energije, dok u Hrvatskoj 0,4 postoZAGREB – Građanska energetika, odnosno izgradnja sunčanih elektrana postavljanjem solarnih panela na krovove kuća ili stambenih zgrada te gospodarskih objekata, tema je na kojoj su predsjednik Republike Zoran Milanović i Vlada pronašli više razloga za suradnju nego za sukob. Tako bi se moglo zaključiti nakon jučerašnje sjednice Vijeća predsjednika Republike za energetsku tranziciju kojoj je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Iako su predsjednik Milanović i ministar Ćorić u prošlosti imali nekoliko »obračuna«, a u jednom je Milanović nazvao Ćorića »mađarskim potrčkom« jučer su, čini se, pronašli zajednički jezik.


Tajna je možda u tome što ni nakon izjave za novinare nisu bili spremni odgovarati na pitanja izvan teme kojom se bavilo Vijeće pa predsjednik nije bio spreman odgovarati ni na pitanja o izboru predsjednika Vrhovnog suda, oko čega se njegov i Vladin stav razlikuju. Usto se nije »zakačio« ni na novinarsko pitanje o vjetroelektranama, a zbog jedne od njih, Krš-Pađene, oporba je lani pokrenula interpelaciju o radu Vlade.


Važna tema


Predsjednik je, kao i ministar Ćorić, bio spreman razgovarati samo o smjernicama koje je izradilo njegovo Vijeće i koje bi trebale poboljšati zakone kojima se regulira područje obnovljivih izvora energije, među ostalim sunčanih elektrana.


Vlastita energijaPredsjednikov savjetnik za energiju i klimu Julije Domac podsjetio je da bi prema europskoj regulativi svaki drugi građanin EU-a do kraja 2050. godine trebao imati vlastitu proizvodnju energije i da Hrvatska svojim građanima duguje da budu jednaki svim ostalim građanima u Uniji.

– Radi se o nečemu što sam prepoznao kao temu koja je važna za Hrvatsku, a to je energijska obnovljivost, neovisnost, samostalnost Hrvatske, u ovom slučaju s naglaskom na sunčevu energiju. Dakle, da se zajedničkim snagama, ako je moguće, približimo cilju da Hrvatska prije svega bude energetski neovisnija, produktivnija, žilavija i fleksibilnija u području korištenja sunčeve energije, kazao je predsjednik. Milanović je zahvalio ministru što je došao na sastanak te tako, kako je rekao, simbolički, a i stvarno dao do znanja da je ovo važna tema koja Hrvatsku zaista treba zanimati.


Vijeće nudi preporuke kako olakšati ulaganje građana u elektrane, postavljanjem solara na krovove, te podsjeća na to da električna energija iz sunčanih elektrana u Europskoj uniji čini prosječno 5 posto ukupno proizvedene električne energije, dok je u Hrvatskoj taj udio tek 0,4 posto.


Ministar Ćorić kaže da se na sjednici Vijeća pokazao visok stupanj promišljanja članova predsjednikova Vijeća i ministarstva, odnosno Vlade.


Prostor za iskorak


– Ima prostora za velik iskorak u narednom razdoblju, naši strateški dokumenti otvaraju prostor da se ide u tom smjeru. Ideja je vrlo jasna – proizvodnja na krovovima kuća, tisućama kuća u Republici Hrvatskoj, odnosno industrijskih pogona, najavio je ministar. Kazao je i da građani mogu solare postaviti vlastitim ulaganjima, ali i uz pomoć opskrbljivača koji nude sufinanciranje, ali je najavio potpore države. I on i predsjednik kazali su da pri tome treba voditi računa da prednost pred, primjerice iznajmljivačima apartmana na Jadranu imaju vlasnici koji žive u svojim kućama. Predsjednik je pojasnio da je takva odluka logična jer država kroz porezni sustav, naplaćujući paušal, zapravo već podupire iznajmljivače.