OBRAT

Sutkinja zadarskog suda koja je optužena zbog krađe ostaje na poslu, ali do daljnjeg – neće donositi presude

Marina Vlakić

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Kolegica formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, kaže JurlinaZADAR – Nakon što su mediji objavili priču o sutkinji zadarskog Trgovačkog suda protiv koje je Općinsko državno odvjetnišvo u Splitu podignulo optužnicu, došlo je do preokreta u njezinom radnom statusu. Sutkinja optužena za krađu odjeće i nakita u trgovačkom centru u Zadru može zadržati posao, ali – više ne smije suditi.


Naime, splitsko tužiteljstvo 13. siječnja ove godine optužnicu protiv 40-godišnje Zadranke podiglo je jer je »u kolovozu i rujnu 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura)«.


Formalni rad


Tragom ove informacije mediji su otkrili da je riječ o sutkinji Trgovačkog suda iz Zadra, ali i da optužena i dalje ostaje na svom radnom mjestu, što nam je proteklog tjedna potvrdila glasnogovornica suda Katarina Zdunić. Sud se ovdje pozvao na odredbu članka 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću po kojoj sudac može, ali ne mora, biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.
– U ovom trenutku, prema čl. 17. Zakona o kaznenom postupku nije započet kazneni postupak, jer je podnesen kazneni nalog u povodu kojega još uvijek nije donesena odluka, pa tako ni ne postoji potreba za udaljenjem sutkinje s dužnosti, kazala nam je Zdunić, pojašnjavajući da suci ili sutkinje Trgovačkog suda, ukoliko je protiv njih podignuta optužnica za kazneno djelo, i dalje obnašaju ovaj posao te da je praksa postupati u skladu sa zakonskim odredbama, zbog čega se i udaljenje s dužnosti procjenjuje od slučaja do slučaja.


Međutim, s Trgovačkog suda u Zadru dobili smo infomaciju o tome da je optuženoj sutkinji zabranjeno održavati rasprave, ali da »i dalje može raditi«. Predsjednika suda Tomislava Jurlinu pitali smo hoće li Državnom sudbenom vijeću podnijeti zahtjev za udaljenjem sutkinje s posla te, ukoliko ostaje na dužnosti, ostaje li do potvrđivanja optužnice ili do pravomoćnosti presude. Jurlina, pak, potvrđuje da sutkinja neće suditi, ali da može formalno raditi.


– Postupanje predsjednika suda, kao i Državnog sudbenog vijeća u ovakvim je situacijama propisano odredbama Zakona od Državnom sudbenom vijeću, a samo udaljenje suca odredbom članka 73. stavak 2. i 3. tog zakona, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju sutkinji u kaznenom postupku stavlja na teret kazneno djelo sa zapriječenom kaznom od tri godine zatvora. Pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje jest da je kazneni postupak započet, a trenutak kad je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku. Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica. U ovom trenutku ni jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje, kaže Jurlina, odgovarajući nam i na pitanje hoće li podnijeti zahtjev za udaljenjem s dužnosti optužene sutkinje.


DSV odlučuje


– O tome hoću li takav zahtjev i podnijeti, odlučit ću kada za to budu ostvarene formalne pretpostavke i to one koje mi omogućavaju da o tome donesem odluku, jer po ZODSV-u moram donijeti izričitu odluku hoću li zahtjev podnijeti ili ne. Ne trebate se bojati da se pri tome neću striktno držati zakona, vodeći računa o svim okolnostima ovog slučaja. U ovom trenutku ne mogu Vam dati detaljniji odgovor, s tim da je, priznat ćete, profesionalno i jedino moguće odluku takve vrste dostaviti najprije nadležnom tijelu Državnom sudbenom vijeću i samoj kolegici, a ne bilo kome drugom. U odnosu na upit o trenutnom radnom statusu kolegice, iz naprijed navedenog je jasno da ona formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je, s obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama, raspoređivati drugim rješevateljima spisa, kaže predsjednik Trgovačkog suda.


Sutkinja je, dakle, zadržana na poslu, no pitanje je što će zapravo raditi ako ne može suditi i održavati ročišta, a sud priznaje da ne može.