Konferencija o budućnosti Europe

Šuica: Cilj je smanjiti raskorak između donositelja odluka i građana

Hina

Reuters

Reuters

U subotu u Strasbourgu traje plenarna sjednica na kojoj 80 građana predstavlja zaključke rasprava koje je vodilo 800 nasumce odabranih građana u rujnu i listopadu o raznim temamaPotpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je u subotu kako postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa da europske institucije razmišljaju o trajnom uključivanju građana u rasprave vezane za EU.


“Primijetili smo da postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa želimo smanjiti taj raskorak. To je razlog zašto organiziramo ovu konferenciju”, rekla je Šuica na konferenciji za medije u Europskom parlamentu u Strasbourgu nakon sjednice održane s građanima.


U subotu u Strasbourgu traje plenarna sjednica na kojoj 80 građana predstavlja zaključke rasprava koje je vodilo 800 nasumce odabranih građana u rujnu i listopadu o raznim temama.
Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije – Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament – pokrenuli seriju rasprava pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe.


“Tehnologija je promijenila svijet pa se moramo i mi promijeniti”, izjavila je Šuica.


“Moramo promijeniti demokraciju da odgovara budućnosti. Ne vjerujem da je ovo jednokratni događaj. Trenutno razmišljamo, premda još uvijek nismo odlučili, o stalnom mehanizmu”, dodala je.


Na internetskoj stranici Konferencije o budućnosti Europe nalazi se digitalna platforma na kojoj građani iz 27 država EU-a mogu iznositi svoje ideje i komentare.


Šuica je rekla da bi to moglo postati trajno rješenje. “Ali o tome tek moramo odlučiti”, napomenula je.


Europska komisija, Vijeće EU i Europski parlament su tijekom rujna i listopada platili put za 800 građana koji su u Strasbourgu raspravljali o temama poput gospodarstva, demokracije, zaštite okoliša i migracija. U subotu je 80 predstavnika tih građana, među kojima dvoje iz Hrvatske, ponovo doputovalo u Strasbourg pa u Europskom parlamentu iznijelo političarima sažetak svojih prethodnih rasprava.


U prosincu će ti građani uobličeni završni dokument pa ga poslati Europskoj komisiji. Šuica je ranije obećala da će ga od proljeća 2022. uzeti u obzir prilikom kreiranja europskih politika.


“Moje mišljenje je da bi to trebalo postati stalno”, rekao Guy Verhofstadt, zastupnik u Europskom parlamentu te predstavnik ovog projekta. “Možda bi ovo trebalo organizirati svakih pet godina tijekom mandata (europskih institucija)”, izjavio je.


Oko 70 posto građana Europske unije u kolovozu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.