Presudea

Sud odlučio da gay par smije udomiti dijete: ‘Ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili ni nadati’

Hina

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

'Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku' ističe odvjetnica Sanja Bezbradica JelavićIstospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, piše u petak Jutarnji list, navodeći da je Upravni sud presudio u korist životnih partnera.


Nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, ovaj put utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.


Proizlazi to iz jučerašnje odluke Upravnog suda u Zagrebu, koji je poništio dosadašnja rješenja, odnosno odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva, navodi dnevnik.
‘Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku’ ističe odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića.


‘Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati’, rekao je Šegota za Jutarnji list.


Sa svojim partnerom Mladenom Kožićem među prvima je, odmah nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, 2015. godine sklopio životno partnerstvo. Želja da im se obitelj proširi i da imaju djecu kod njih je postojala i prije.


‘Dugo smo željeli biti roditelji. Stoga smo, ubrzo nakon vjenčanja, podnijeli zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb da postanemo potencijalni posvojitelji, no odmah smo odbijeni, zbog čega smo također pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje’ priča Šegota.


Nisu se dali obeshrabriti te su počeli razmatrati i druge opcije, poput udomljavanja.


‘Puno smo o tome razmišljali. Svjesni smo da je to privremena, a ne trajna skrb o djeci i da udomitelji nisu posvojitelji, no zaključili smo da bi i ta opcija bila ostvarenje naših snova’, nastavlja Šegota, donosi Jutarnji list.