Pravda pobijedila

Sud nije povjerovao nacionalnoj TV kući: Otkaz HRT-ovom uredniku Hrvoju Zovku nezakonit

Siniša Pavić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Prezadovoljan sam nepravomoćnom presudom kojom je utvrđeno da je otkaz kojeg sam dobio nezakonit. Za mene i moju odvjetnicu to je očekivana odluka. Od prvog trenutka sam tvrdio da je prijava na osnovu koje sam dobio otkaz bila neistinita, rekao je ZovkoZAGREB – Općinski građanski radni sud u Zagrebu proglasio je otkaz što ga je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio na Hrvatskoj radiotelevizije prošle godine u rujnu, nezakonitim. Riječ je o nepravomoćnoj odluci kojom se Zovko ima vratiti na svoje radno mjesto u statusu urednika koordinatora.


– Prezadovoljan sam nepravomoćnom presudom kojom je utvrđeno da je otkaz kojeg sam dobio nezakonit. Za mene i moju odvjetnicu to je očekivana odluka. Od prvog trenutka sam tvrdio da je prijava na osnovu koje sam dobio otkaz bila neistinita. Mogu se samo zahvaliti svima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske koji su bili uz mene, mojoj odvjetnici Vanji Jurić i mojoj obitelji, kazao nam je Zovko.


U kratkom obrazloženju presude sutkinja Kristina Trtanj Vukoja istaknula je da je sud analizirao odluku o otkazu te da ona u takvom obliku ne proizilazi iz navedenih dokaza. Podsjetiti valja kako je Zovko dobio izvanredni otkaz zbog, kako su navodi u obrazloženju, osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa te uvreda i prijetnji urednici Informativnog medijskog servisa Katarini Čakarun Periša.
HRT je tad naveo u priopćenju da je razlog za izvanredno prekid radnog odnosa teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom.


Reagirale su tada brojne, ne samo strukovne udruge, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Na tiskovnoj konferenciji HND-a upućen je tada i poziv HRT-u da prestane sramotiti zemlji i povuče otkaz te se očituje o ozbiljnim navodima o cenzuri i kaosu u programu te tehnološkom kolapsu. HRT je međutim ostao sebi dosljedan, sve je završilo na sudu, a sud je sada rekao svoje – otkaz Hrvoju Zovku je nezakonit! Na to, barem danas, na HRT-u nisu imali komentara.