Ostao šokiran

Studenta zvali na cijepljenje prije roditelja i bake, u Ministarstvu objasnili kako je to moguće

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Pojasnio je da se dosta rano prijavio na platformu cijepise.zdravlje.hr, ali i da smatra da nije normalno da je pozvan prije svojih roditelja, pa čak i prije djeda i bake koji ne žive u Zagrebu nego u DubrovnikuDvadesetogodišnji zagrebački student se šokirao kada je dobio mail iz Ministarstva zdravstva kojim ga pozivaju dođe u utorak na cijepljenje.


“Pomislio sam prvo da je neka greška jer ni moji roditelji još nisu dobili poziv za cijepljenje, a ja jesam, a svi smo se prijavili na istoj platformi cjepise.zdravlje.hr”, ispričao je za Slobodnu Dalmaciju ovaj mladić.


Pojasnio je da se dosta rano prijavio na platformu cijepise, ali i da smatra da nije normalno da je pozvan prije svojih roditelja, pa čak i prije djeda i bake koji ne žive u Zagrebu nego u Dubrovniku.
Ponuđeno mu je cjepivo AstraZeneca.


“Moje roditelje nitko nije pitao jesu li za AstraZenecu ili nisu”, kazao je mladić.


Na pitanje zašto pozivaju zdrave dvadesetogodišnjake, dok istovremno nisu cijepli njihove roditelje, bake i djedove, kao ni kronične bolesnike, koji su se uredno prijavili svojim obiteljskim liječnicima, iz Ministarstva zdravstva za Slobodnu Dalmaciju odgovaraju kako mlade pozivaju jer stariji odbijaju AstraZenecu.


“Ovaj je tjedan masovni punkt na Zagrebačkom Velesajmu počeo raditi punim kapacitetom.


Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5.000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta.


Važno je istaknuti kako je isključivi razlog pozivanja mlađih građana otkazivanje termina od strane starijih zbog nepovjerenja u cjepivo Astrazenece.


Pozivi za srijedu 14. travnja slijedit će isti princip odnosno slat će se danas tijekom dana građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, te u slučaju otkazivanja, slobodni termini će se prepuštati ostalima koji su spremni odazvati se pozivu na cijepljenje”, odgovaraju iz Ministarstva zdravstva.


Martina Lukačević iz Ministarstva zdravstva napominje kako pacijentima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, a prednost po dobi dodjeljuje sama platforma cijepise.zdravlje.hr.


“Redni broj koji se nalazi ispred prijave za cijepljenje u sustavu cijepise.zdravlje.hr ne predstavlja listu čekanja na osnovu koje građani dobivaju termin na cijepljenje.


Riječ je o jedinstvenom identifikatoru prijave koja služi za registraciju broja ukupno prijavljenih zainteresiranih građana u samoj platformi.


Primjer takve prakse je prijava preko redomata u bolnici”, ističe Lukačević za Slobodnu Dalmaciju.


Ponavlja kako pozive prema mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju isključivo u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta na Zagrebačkom Velesajmu.