Bilanca

STRAVIČNO JUTRO U seriji potresa u Zagrebu i okolici ozlijeđeno 17 osoba, dijete životno ugroženo

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem HrvatskeStožer civilne zaštite u priopćenju u povodu snažnog potresa koji je danas pogodio Zagreb izvijestio je da je ozlijeđeno 17 osoba, pri čemu je jedna mlađa osobe i dalje životno ugrožena.


Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba


Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske.
Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.


Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.


Sve službe sustava civilne zaštite izašle su pravovremeno na teren, u najkraćem mogućem roku.


Hrvatska vojska skupa s civilnom zaštitom grada Zagreba raskrčila je uže središte grada i dalje radi na raščišćavanju okolnih ulica.


Za građane koji su zbog oštećenja objekata na ulici, osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje. Za slučaj potrebe, spremni su i drugi objekti.


Zahvaljujemo svima koji iskazuju solidarnost pogođenima potresima, uključujući građane koji dijele deke, jakne, tople odjevne predmete, hranu i topla pića.


Osigurana je hrana na Zrinjevcu, Trgu francuske revolucije i Mažuranićevom trgu.


Svi pacijenti su dobili svu potrebnu zaštitu i skrb.


Nekoliko desetaka strukturalnih inženjera statike u ovom trenutku procjenjuje stupanj oštećenja objekata, s prednošću zdravstvenih ustanova.


Sve prijave za oštećenja mogu se prijaviti na e-mail: [email protected]