POPUŠTANJE MJERA

Strani turisti mogu u Hrvatsku i danas, treba im samo rezervacija smještaja

Portal Novi list

Turisti dolaze u RH

Turisti dolaze u RH

Turisti mogu ući u RH, ali pravu sezonu ćemo tek dogovarati sa susjednim zemljama, ali i sa EU. Radit će se mapa regija u Europi, dnevno će se ažurirati, Europski centar za kontrolu će biti nadležan za to i svi će imati mogućnost uvida u tu mapu, rekao je Davor BožinovićZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je pod kojim uvjetima je moguć dolazak stranih gostiju i kako će to izgledati ovoga ljeta.


– Vidjeli ste da je EK izašla s nekoliko dokumenata o prelasku granica, vanjskih i unutarnjih, te reaktivacije turizma.


Svima je isti cilj, pokrenuti turizam, a istovremeno minimizirati rizike od koronavirusa. Sa svima smo u kontaktu, to je dosta ekstenzivan dokument.
Hrvatska je u kontaktu s europskim institucijama, ali i s nekim od susjednih država i onih iz kojih su dolazili turisti prijašnjih godina.


Sada se može ulaziti u RH pod poznatim uvjetima. Kad govorimo o turizmu, znate da su hoteli otvoreni i kad netko ima rezervaciju za smještaj, granična policija će dopustiti ulazak u RH. Postoji još niz razloga za dozvolu ulaska, a ovaj europski dokument je osnova za to kako ove godine pokrenuti sektor turizma. Tu je cijeli niz preporuka, a HZJZ je izradio preporuke za hotele, ugostiteljske objekte i prijelaz granice. Turisti mogu ući u RH, ali pravu sezonu ćemo tek dogovarati sa susjednim zemljama, ali i sa EU.


Radit će se mapa regija u Europi, dnevno će se ažurirati, Europski centar za kontrolu će biti nadležan za to i svi će imati mogućnost uvida u tu mapu, vidjeti kako stoji neka regija u borbi s koronom i onda će donositi individualnu odluku pod uvjetom da se zadovoljavaju uvjeti za ulazak u željenu zemlju.


Intencija ovog dokumenta je da građani budu informirani, da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se pokretanje turizma uz minimiziranje rizika ove godine dogodilo, rekao je Davor Božinović.


Capaku je postavljeno pitanje zašto nije bila na letu iz Frankfurta svim putnicima propisana samoizolacija.


– Mi smo odlukom o prelasku granica ukinuli mjeru samoizolacije na prijelazu granice, ali odluka epidemiologa i dalje postoji kao mjera. Propisano je i mjerenje temperature i druge preporuke, koje su vrlo bliske samoizolaciji, koja je kućna karantena, a ovo je pasivni zdravstveni nadzor, jer se traži od osobe da mjeri temperaturu i provodi druge mjere. To je mali korak ispod karantene. Svi su putnici upitani za zdravstveno stanje, svi koji su imali ikakve simptome su stavljeni u obradu odmah, rekao je Capak.


Ministar Vili Beroš govorio je o preusmjeravanju pacijenata u bolnice.


– Došlo je do nesporazuma, nisam prošli tjedan rekao da se pacijenti sele iz KB Dubrava, već upravo suprotno, počeo je normalni rad, uz definirane načine na koje treba evaluirati liste čekanja te obavijestiti bolesnike o novim terminima.


Pitat ću o tome i ravnateljstvo KB Dubrava, kazao je Beroš.


Je li bila premilnula osoba štićenik doma za starije u Splitu, pitanje je na koje je Beroš sutra obećao odgovor.


Capak je odgovorio na pitanje o kriterijima za serološka testiranja?


– Odgovorit ću kada budemo imali rezultate, ali generalno mogu reći da su uzorci uzeti na cijelom teritoriju RH, rekao je Capak.