Nova inicijativa

Strana s Imenom i Prezimenom: Orešković, Relković, Pranić i Budimir zajedno na trećem putu

Tihana Tomičić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEKVjerojatno jedini koji u srijedu nisu niti riječ prozborili o koronavirusu, a da pritom jesu govorili o ekonomskim prilikama i stanju u Hrvatskoj, jesu osnivači nove stranke koji su se predstavili javnosti pod nazivom “stranka s Imenom i Prezimenom”. Radi se o ambicioznom novom projektu trećeg puta, u kojem su među ostalim sa svojim imenima i prezimenima Dalija Orešković, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, nekadašnji ekonomski strateg HSLS-a Ante Budimir, prisutan je bio i nezavisni riječki zastupnik Marin Škibola, a iza svega stoji nekadašnji ideolog Mosta, a danas neovisni analitičar Ivica Relković.


Naziv stranke, zajedno s pomalo originalnim modelom komunikacije s javnošću, osmislio je ugledni PR-ovac Boris Malešević, koji je nedavno među ostalima radio i u kampanji Zorana Milanovića i koji je i osmislio njegov slogan “Predsjednik s karakterom”. Sada je osmislio i naziv ove stranke, koja se oslanja na jake pojedince sa imenom i prezimenom, ali koja zasad nije još održala osnivačku skupštinu, niti izabrala predsjednika. A neće ga još ni izabrati, kaže Ante Pranić, koji je prvi progovorio o radu nove stranke:


– Naravno, bit ćemo strukturirani kao i svaka stranka, ali klasičnog predsjednika nećemo imati. Nećemo imati ni podružnice, ni masovno članstvo, ali kad budete čuli imena svih ljudi koji će nam se pridružiti, bit će vam jasna ozbiljnost ovog projekta.
Glavni je cilj, kako ističu, dobar rezultat na parlamentarnim izborima ove godine, i tu će svi dati maksimum, objasnio je pak Relković koji je, iako inače vrlo rječit, objasnio samo da Boris Malešević neće biti član stranke, ali će za nju raditi, te da i on osobno planira za ovu stranku raditi objektivizirane analize temeljem kojih će se moći pratiti trendovi i predlagati rješenja. Nova “stranka s Imenom i Prezimenom” je reformska stranka koja traži korjenite promjene u društvu, a kad se te glavne reforme provedu, mogu i – nestati, kako je rekao Ante Pranić. Aktualnu krizu oko koronavirusa nisu spominjali, niti su se referirali na ijednu drugu dnevnoaktualnu temu, poput migranata, politike Pantovčaka ili bilo koje mjere Vlade.


– Odvažni smo provoditi nepopularne, ali nužno potrebne mjere. Hrvatska, naime, na ovim izborima ne bira između političkih opcija, nego bira hoće li opstati ili nestati, poručila je Dalija Orešković, koja je donedavno vodila svoju stranku Start, ali sada je spremna biti dijelom novog trećeg političkog puta.


– Moja društvena odgovornost potiče me da se politički borim, jer je Hrvatska u ovih 30 godina postala društvo nepravde, ovršenih, potlačenih i blokiranih, rječju gnjevnih ljudi, dok je s druge strane uhljebnička Hrvatska podobnih. Takav sustav treba demontažu, poručuje Dalija Orešković.


Ekonomski strateg Josip Budimir ističe pak kako se nova platforma zalaže za istinske procese javnih nabava, umjesto namještenih natječaja; za javni sektor po mjeri broja stanovnika male Hrvatske; i protiv velike stranačke infrastrukture koje treba hraniti radnim mjestima u javnoj upravi. Protiv smo klijentelizma svake vrste, poručuje Budimir.


Na pitanje zašto osnivaju “novi Most”, Ante Pranić koji je sam u Sabor prije tri i pol godine ušao kao mostovac, rekao je kako on ima samo svoje ime i prezime, te rezultate, a da nikad nije bio klasični političar. Davno sam se mogao prodati, pa nisam rekao je Pranić.


Osnivačka skupština održat će se u subotu 22. ožujka, a prema informacijama koje su zasad puštene u javnost, stranka će funkcionirao kao zajednički nazivnik za niz manjih stranaka ili nezavisnih pojedinaca, i djelovat će samo na nacionalnoj razini, bez lokalnih podružnica, i bez ambicije da u tom obliku nastupa na lokalnim izborima. Profilacija joj je centristička, kako bi okupila što više raznorodnih aktera, a na samoj osnivačkoj skupštini vidjet će se tko je još od uglednika uz ovu novu inicijativu.