Vremenska prognoza

Stiže jaka promjena, do kraja tjedna će pasti i preko 150 litara kiše po četvornom metru. Moguć i snijeg

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zbog jakog i vrlo jakog vjetra, najčešće juga, zatim i jugozapadnjaka, moglo bi biti i poplavljenih rivaNakon stabilna i suha vremena ove srijede, slijedi vrlo promjenjivo razdoblje s pravim ne samo jesenskim obilježjima, nego i zimskim, jer će povremeno biti i snježnih pahulja, posebno u gorskim krajevima, a početkom idućeg tjedna moguće i drugdje. Noći od petka neće biti odveć hladne zahvaljujući pretežno oblačnom vremenu, a dnevna će temperatura biti oko prosječne za ovo doba godine. Na Jadranu svakako treba upozoriti na čestu i obilnu kišu, a zbog jakog i vrlo jakog vjetra, najčešće juga, zatim i jugozapadnjaka, moglo bi biti i poplavljenih riva.”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a


U četvrtak počinje razdoblje dosta nepovoljnih vremenskih uvjeta, osobito na Jadranu i predjelima uz njega. Bit će vrlo vjetrovito i kišovito te do kraja tjedna na nekim lokalitetima ukupno može pasti i više od 150 litara kiše po četvornome metru, zbog čega je DHMZ objavio i posebno priopćenje. Potkraj nedjelje počet će pritjecati znatno hladniji zrak pa bi početkom idućeg tjedna mogli osjetiti dašak zime.


U nastavku tjedna u Slavoniji, Baranji i Srijemu vjerojatnost za sunčana razdoblja najveća je u četvrtak, no tek nakon česte jutarnje magle i niskih oblaka. Zadržat će se uglavnom suho vrijeme, a slabog do umjerenog jugoistočnjaka bit će ponajprije u Podunavlju. U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, ujutro često i maglovito, a poslijepodne te navečer mjestimice kiša, uglavnom u malim količinama. Jutro će biti manje hladno nego u srijedu, a dnevna temperatura većinom malo niža. Oblačno će biti i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će povremena kiša biti češća u drugom dijelu dana. Mjestimice su mogući i jaki pljuskovi pa može pasti i veća količina kiše. Jugo i istočni vjetar bit će izraženiji na otocima i otvorenome moru.
Vjetrovito, uz jako i vrlo jako jugo, bit će i u Dalmaciji. Osobito prema večeri te u noći na petak rast će vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme pa može pasti i više od 60 litara kiše po četvornome metru. Jutarnja temperatura od 6 °C u unutrašnjosti do 13 °C na otocima, a najviša dnevna između 12 i 16 °C.


U petak i tijekom vikenda na Jadranu vrlo promjenjivo, vjetrovito i uz često obilnu kišu, posebno u Dalmaciji, gdje lokalno može pasti više od 100 litara kiše po četvornome metru. Zbog jakog, povremeno i olujnog vjetra te niskog tlaka zraka može biti i poplavljenih riva te pijavica. U unutrašnjosti umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, izraženijom u petak. U najvišem je gorju moguća susnježica pa i snijeg, a vjerojatnost za njih rast će potkraj nedjelje, uz pritjecanje još hladnijeg zraka.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.