Val vrućine

Stigao novi toplinski val, ali bit će prekidan pljuskovima. Meteorologinja otkrila kad se očekuje vrhunac

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sljedećih dana nastavlja se pritjecanje još toplijeg zraka po visini, kaže Dunja Plačko-VršnakTjedan je na kopnu počeo pretežno sunčanim i u mnogim krajevima vrućim vremenom, a tako će se i nastaviti. Naime, pravi ljetni ugođaj uz pretežno sunčano i postupno sve toplije, posvuda i vruće, nakratko može poremetiti poneki lokalni pljusak, za što je vjerojatnost veća od utorka do četvrtka.


Manje osvježenje na Jadranu će donositi vjetar s mora, većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a samo će u utorak na sjeveru biti i bure. Noći će na većem dijelu Jadrana od sredine tjedna biti vrlo tople, dok će danju uz obilje sunca temperatura zraka biti oko 35 stupnjeva, piše HRT.


Još toplije


“Sljedećih dana nastavlja se pritjecanje još toplijeg zraka po visini, što će za posljedicu imati sve veći stupanj upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.
U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, a povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar. Minimalna temperatura između 19 i 21, a danju vruće, oko 35 stupnjeva.


U središnjoj Hrvatskoj također vruće uz najvišu temperaturu između 32 i 35. Prevladavat će sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.
OFF-3: Veća vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu sutra poslijepodne je u Gorskoj Hrvatskoj, dok će prijepodne prevladavati sunčano. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu gdje će osobito u prvom dijelu dana puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 30, na moru od 32 do 35.


Sunčano vrijeme i vrućina obilježit će utorak na srednjem Jadranu, još više u unutrašnjosti Dalmacije, gdje ipak u poslijepodnevnim satima može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Noću i ujutro bit će na moru ponegdje vrlo toplo. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more, kakvo će biti i na jugu Hrvatske. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka će već ujutro nekima biti previsoka, do 26, a najviša dnevna bit će od 31 do 35, u zaobalju i malo viša. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva.


Vrhunac u petak


I u nastavku tjedna nastavak ljetne vrućine uz još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti u petak. Prevladavat će sunčano, a uz razvoj oblaka mjestimičnih pljuskova može biti u srijedu i četvrtak.


Na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz vrlo tople noći. Manje osvježenje danju donosit će vjetar s mora, jugozapadni i sjeverozapadni. Međutim, i dalje će na snazi biti najviši stupanj upozorenja na vrućinu koja može djelovati na zdravlje, kaže meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak za HRT.