DIOBA POZICIJA

Slučaj Pupovac i dalje u fokusu. Grmoja: ‘SDSS-u treba oduzeti mjesta koja u Saboru pripadaju oporbi’

Dražen Ciglenečki

Nikola Grmoja / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nikola Grmoja / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Niti jedna politička stranka nikad nije istovremeno bila i oporba i dio većine, kaže Nikola GrmojaSaborski Odbor za izbor i imenovanja u četvrtak bi trebao održati sjednicu na kojoj će donijeti odluku o prijedlogu da Milorad Pupovac bude predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Budući da u ovom radnom tijelu nema članova Domovinskog pokreta, iz vladajuće koalicije su u njemu isključivo zastupnici HDZ-a, taj će prijedlog proći bez problema. Naročito zato što i u opoziciji prevladava stav da Klub zastupnika nacionalnih manjina ima pravo odrediti tko će biti na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.


Prijedlog opozicije


No, samim izborom Pupovca, vjerojatno u petak kada je na plenarnoj sjednici Sabora predviđeno glasovanje, ova tema neće biti stavljena ad acta. Jedan je razlog protivljenje Domovinskog pokreta da ljudi iz SDSS-a budu u bilo kojoj formi povezani s parlamentarnom većinom. Budući da će Pupovac voditi odbor koji je u kvoti većine, jasno je da će to predstavljati odstupanje SDSS-a od tvrdog stava prema SDSS-u, istina u zamjenu za neke zakonske izmjene koje predsjednik stranke Ivan Penava smatra važnijima od ovog kadrovskog rješenja. No, ne dijele svi dužnosnici Domovinskog pokreta njegovo mišljenje, a o tome će se razgovarati na sjednici stranačkog Predsjedništva. Drugi razlog zbog čega će slučaj Pupovac još neko vrijeme biti prisutan u javnosti je stajalište dijela opozicije da se sada mora jasno konstatirati da je SDSS stranka parlamentarne većine, što bi onda za posljedicu imalo drukčiju raspodjelu saborskih pozicija koje pripadaju manjini. Most je među strankama koje to traže.


– Obavezno ćemo to predložiti. Budući da je Pupovac nedvojbeno prijedlog vladajuće većine, to znači da je SDSS dio većine, da ipak nije oporba. Niti jedna politička stranka nikad nije istovremeno bila i oporba i dio parlamentarne većine. Naravno da se to stoga treba preispitati. Jedino je logično oduzeti SDSS-u mjesta u odborima koja su mu dodijeljena dok se mislilo da će ta stranka biti u opoziciji. Pa, neka im to HDZ nadoknadi u svojoj kvoti. Sve te pozicije treba raspodijeliti među strankama koje zaista jesu oporba. S tim da, to naglašavam, ne govorim ja ovo da bih nešto tražio za Most. Radi se samo o tome da nam neko elementarno poštenje i pravednost nalažu da se točno zna tko je vlast, a tko oporba, rekao nam je jučer potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja.


SDP suzdržan
Kao opozicijska zastupnica je Dragana Jeckov iz SDSS-a potpredsjednica Odbora za poljoprivredu. Pupovac je zahvaljujući oporbi ušao u odbore za vanjsku politiku, za europske poslove, za međuparlamentarnu suradnju, a i zamjenik je člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Njegova stranačka kolegica Anja Šimpraga je, pak, u odborima za regionalni razvoj i fondove Europske unije i za predstavke i pritužbe. Most, a i neki drugi oporbeni klubovi, smatraju, dakle, da SDSS mora ostati bez ovih mjesta jer će izborom Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prestati biti opozicija. Identično razmišljaju i u Domovinskom pokretu, predsjednik njegovog zastupničkog kluba Igor Peternel višekratno je posljednjih dana javno upozoravao na činjenicu da će SDSS profitirati i od statusa oporbene stranke i od povezanosti s HDZ-om. U SDP-u, glavnoj stranci opozicije, zasad su suzdržani, ne žele se izjašnjavati o novonastaloj situaciji.


– Još nemamo prijedlog Odbora za izbor i imenovanja. Dok on ne dođe ne možemo znati tko će doista biti predložen za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, pa zato ne mogu odgovoriti kako ćemo postupiti ako Pupovac bude izabran. Kada i ako do toga dođe, sazvat ćemo prvo sastanak opozicije o eventualnim promjenama u saborskim radnim tijelima iz naše kvote, kazao nam je jučer predsjednik SDP-a Peđa Grbin. SDSS se, na upit Državnog izbornog povjerenstva zbog potrebe sastavljanja biračkih odbora za izbore za Europski parlament, deklarirao kao oporbena stranka. Prilikom nedavnog glasovanja o Vladi Andreja Plenkovića, od troje zastupnika SDSS-a samo je Pupovac bio prisutan u sabornici i bio je tada suzdržan.