Tržište nekretnina

Slovenske obitelji sve češće sele u Istru i na Kvarner, najviše ih privlači jedna stvar

Hina

Ilustracija (ne prikazuje nekretnine iz teksta) / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija (ne prikazuje nekretnine iz teksta) / Foto Sergej Drechsler

Stan od sto četvornih metara na slovenskoj obali treba platiti i do 270 tisuća eura, a za to se na hrvatskoj strani može dobiti velika kućaSa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu bez granica u EU-u, ponovo raste slovensko zanimanje za kupnju hrvatskih nekretnina, napose u Istri, prenose slovenski mediji.


“Lani su naši klijenti radije kupovali nekretnine u Sloveniji, zbog pandemije i Schengena, a sada je trend obratan”, kazao je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od utorka Daniel Lovšin, direktor nekretnine agencije Casabela.


“Hrvatske nekretnine su opet zanimljive, dok u Sloveniji ponude gotovo da nema”, dodao je.
Na slovenskoj obali su cijene zbog slabe ponude “astronomske”, dodao je.


Kao reakcija na visoke cijene u Sloveniji nekretninski agenti u zadnje vrijeme primjećuju i praksu da se neke obitelji sele u Hrvatsku gdje su cijene nekretnina niže.


“Stan od sto četvornih metara na slovenskoj obali treba platiti i do 270 tisuća eura, a za to se na hrvatskoj strani može dobiti velika kuća.


Kupci tih nekrentina uz to se nadaju i širenju Schengena na Hrvatsku, te veću protočnost na granici, kazao je za vodeći slovenski list jedan od stručnjaka iz slovenskih nekretninskih agencija.


Marko Balaban iz agencije Urbanistica kaže da trend “seobe” slovenskih obitelji na područje Istre i Kvarnera zbog jeftinijih nekretnina, koji u zadnje vrijeme primjećuju, nije masovan.


Međutim, takvi slučajevi nisu usamljeni te ih uvjetuje i očekivanje da će cijene u Hrvatskoj s ulaskom u Schengen samo rasti, rekaoje Balaban.