Kriza u stranci

Sjednica kluba zastupnika SDP-a ponovno završila bez glasanja oko statusa isključene četvorke; Peđu Grbina nazvali kukavicom

Tihana Tomičić

Nikša Vukas i Franko Vidović / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Nikša Vukas i Franko Vidović / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Peđa Grbin uvrstio je točku o tome na dnevni red samoinicijativno, ali u jednom trenutku, s obzirom da nije bilo nikakvog pisanog prijedloga, ustao se i proglasio sjednicu završenom, bez da se o statusu četvorke glasaSjednica kluba zastupnika SDP-a na Ibleru ponovno je završila bez raspleta oko statusa isključene četvorke zastupnika, Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić: oni su stigli na sjednicu na Ibler, predsjednik stranke Peđa Grbin uvrstio je točku o tome na dnevni red samoinicijativno, ali u jednom trenutku, s obzirom da nije bilo nikakvog pisanog prijedloga, ustao se i proglasio sjednicu završenom, bez da se o statusu četvorke glasa. Dok je on izlazio iz dvorane, dovikivali su mu: kukavico, kukavico, no on je otišao jer je smatrao da se zapravo nema o čemu glasati.

Foto galerija: Sjednica Kluba zastupnika SDP-a Foto: Davor KovačevićTaj potez u grupaciji Davora Bernardića nakon sjednice proglasili su fiškalskim i kukavičkim, te su konstatirali kako je očito da Grbin nema većinu pa je zato odlučio prekinuti sjednicu. S druge strane, objasnili su kako je suparnička ekipa trebala podnijeti pisani prijedlog o čemu se glasa s potpisima, a budući da to nisu učinili, onda se nije imalo o čemu ni glasati.


– Mi jesmo imali potpise za uvrštenje točke u dnevni red, ali kad je Grbin to samoinicijativno učinio, više nismo smatrali da treba skupljati neke nove potpise ili neke nove zahtjeve. Zar da skupljamo potpise za raspravu i pišemo pismo čovjeku koji sjedi do nas? Pa to nema veze sa zdravim razumom ni demokracijom, to su fiškalski manevri. Ključno je da je izgubljena supstancijalna bit SDP-a, ovo više nema veze sa socijalnom politikom, a ni demokratskom, rekao je u emotivnoj izjavi nakon sjednice doajen Davorko Vidović, uz kojega su se ispred zgrade na Ibleru okupili i drugi koji su bili spremni glasati za to da se Ostojića i ostale ne isključuje iz kluba. Ja u ovih 30 godina nisam ovako nešto doživio, i zaista mislim da Grbin više nema legalitet, a pogotovo ne legitimitet da vodi stranku. Pozivam članstvo  da se o tome izjasni, rekao je Vidović, iz čega je jasno da će dio zastupnika SDP-a tražiti sazivanje nove konvencije ili stranačkih izbora.
– Za nas, u klubu je 28 zastupnika, a ne 32, rekao je pak po ovlaštenju predsjednika stranke Arsen Bauk. I on je govorio vrlo emotivno, pozivajući se na stranački poslovnik i statut koji su iznad saborskoga za njih, te kazao kako se nije imalo o čemu glasati, s obzirom da nitko nije dao službeni zahtjev da se Ostojića i četvorku ponovno uključi u klub. Naime, po njima su oni isključivanjem iz stranke automatski isključeni, no saborske službe priznaju samo službenu odluku kluba o tome, utemeljene na glasanju.


Glasanja, eto, ni danas nije bilo, stoga će Bernardićeva i Ostojićeva ekipa, ako procijeni da ima većinu, narednih dana tražiti novo sazivanje sjednice kluba, na kojoj će ponoviti zahtjev za glasanjem o statusu četvorke. Oni žele istjerati na čistac Grbina i dokazati da nema većinu, a dotad će se na terenu očito raditi na tome da određeni dio članstva zatraži njegovu ostavku, odnosno izglasa mu nepovjerenje.