Zaboravljeni eurozastupnik

Sjećate li se još ovog tipa? S hrvatskom javnošću više ne komunicira, a u Bruxellesu se rijetko javi samo da bi borbu s koronom nazvao – nacizmom

Tihana Tomičić

Foto iStock / D. Kovačević

Foto iStock / D. Kovačević

Sudac koji je nakon što je izabran u EP, preselio u Bruxelles, u državnom i europskom sustavu vidi mafiju, a u borbi protiv koronavirusa nacizam i fašizam. No, dok »bere« briselske eure, ujedno i poziva na raspuštanje institucija Europske unijeZAGREB – Da su građani Hrvatske znali da će u Europskom parlamentu (EP) imati ne jednog, nego dva zastupnika zadrta antivaksera, možda bi u proljeće 2019. bitno drukčije glasali.


Za Ivana Vilibora Sinčića su znali da je antisistemski populist kojem se stranka na kraju raspala, ali mnogi su povjerovali u konstruktivne riječi o popravljanju sustava koje je tada izgovarao sudac Mislav Kolakušić – no, na kraju su dobili zastupnika koji u državnom i europskom sustavu vidi mafiju, a u borbi protiv koronavirusa nacizam i fašizam.


– Suočeni smo s mafijom koja umjesto oružja koristi medije za provedbu kampanje straha. Posljednjih godinu dana gotovo svi mainstream mediji diljem Europe i svijeta objavljuju neistine. Potpuno neistinite podatke možemo pronaći u gotovo svim medijima. Jasno je da se radi o jednom te istom izvoru financiranja koji želi putem kampanje straha omogućiti svojim financijerima da svake godine prodaju nekoliko milijardi svojih proizvoda. Budite svjesni, kampanja straha neće stati iz razloga zato što na kampanji straha žele zarađivati desetke milijardi svake godine, izjavio je prije nekoliko dana u EP-u Kolakušić.


COVID-smrt
Tjedan dana ranije, 9. veljače, predstavio je svoju inicijativu pod nazivom Freedom ili Sloboda, rekavši sljedeće: »Lockdown, PCR testovi i kampanja straha oduzeli su građanima slobodu, pravo na kretanje i pravo na rad. Zabranjuje se rad pojedinim građanima, izgubljeni su milijuni radnih mjesta. Uvođenje PCR testova kao metode utvrđivanja bolesti i uzroka smrti je zločin protiv čovječanstva, to je zločin protiv svakog čovjeka osobno. U povijesti su ujedinjene države pobijedile nacizam i fašizam. Sada, novom nacizmu koji raste i kojem nitko ne želi stati na kraj u ime država, stat će na kraj slobodni građani. Vrijeme je da se slobodni građani udruže i kažu dosta. Želimo istinu, dosta laži, dosta straha. Nekada su se ratovi vodili oružjem, sada će se voditi istinom, rekao je Kolakušić govoreći na plenarnoj sjednici EP-a. Tome je dodao i kako inzistira da se ubuduće svaka smrt vodi kao COVID-smrt, jer on pravila o proglašenju smrti tumači na način kako njemu odgovara.


On i sada, kao i ranije u svojoj kampanji, s javnošću komunicira praktički isključivo preko društvenih mreža – nema klasičan PR, nemoguće ga je dobiti telefonskim putem, na pitanja novinara hrvatskih medija uopće ne odgovara, a nitko ne diže slušalicu ni u prostorijama njegove stranke, odnosno liste, barem one koja je na toj adresi bila prijavljena tijekom i nakon izbora 2019. godine. Stoga se opravdano može postaviti pitanje: u čije ime Kolakušić u Europarlamentu iznosi ove svoje stavove, koga on zapravo zastupa i jesu li njegovi birači uopće znali za što glasaju? Doduše, Kolakušiću se može prići na jedan način, a to je ulaskom u njegovu viber grupu koju nudi uz svoje objave na društvenim mrežama. No, to zadovoljstvo, da se učlanimo, ipak si nismo priuštili.


Prodaja zgrada


Kolakušić se, inače, nakon što je izabran u EP, preselio iz Hrvatske u Bruxelles zajedno s obitelji, pa ga je zbog toga tim teže i naći na hrvatskim prostorima. No, dok »bere« briselske eure, ujedno i poziva na raspuštanje institucija Europske unije: naime, nakon mjeseci onemogućavanja normalnog rada Europskog parlamenta i agresivnog poticanja zastupnika na rad od kuće, nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić poslao je pismo svim kolegama u kojem je predložio prodaju svih zgrada europskih institucija i vraćanje novca građanima te prelazak na trajni rad od kuće, s obzirom da je taj model rada proteklih godinu dana promoviran kao jednako kvalitetan. »Ukoliko je odgovor da se online radom od kuće na potpuno jednaki način uz istu kvalitetu rada ostvaruju isti rezultati kao i kad su zastupnici fizički prisutni na svom radnom mjestu u Bruxellesu, onda je jedino logično i odgovorno prema građanima prodati zgrade parlamenta i vratiti novac građanima EU-a, jer nema potrebe niti u daljnjoj budućnosti za fizičkom prisutnosti u fizičkim zgradama«, napisao je u tom pismu.


Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, koji prati rad hrvatskih zastupnika, spomenuo je u svojim najavama i medijskim objavama Kolakušića samo dva puta od jeseni: u jednoj od tih najava, prije dva tjedna, stoji najava po kojoj je on trebao sudjelovati na izvanrednoj zatvorenoj sjednici Odbora za pravna pitanja, a dan kasnije trebao je sudjelovati i u plenarnoj raspravi o demokratskome nadzoru nad društvenim medijima i temeljnim pravima građana. No, izvještaja o tome da li je doista i sudjelovao, dalje nije bilo. Prije toga, za 1. veljače trebao je biti na sjednici Odbora za proračun, no također je nemoguće pronaći je li doista i sudjelovao i na koji način. Prije toga, u dopisima Ureda EP-a u Hrvatskoj ne spominje se tjednima, dok Ured EP-a redovito navodi aktivnosti ostalih hrvatskih eurozastupnika.


Nezavisni Mislav Kolakušić u Bruxellesu, čini se, radi isključivo sam i za sebe, bez ikakve odgovornosti prema biračima i građanima.