Putnička pomorska linija 409

Prometovanje bez važećeg ugovora: Sindikat pomoraca zabrinut za liniju Zadar – Preko

Marinko Glavan

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović kazala nam je da je u tijeku procjena linije te da na istoj relaciji prometuje i trajektna linijaRIJEKA – Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije uputio je ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću otvoreno pismo u kojemu upozorava na to da se putnička linija 409, Zadar – Preko, od kraja prošle godine održava bez važećeg ugovora, koji je istekao 31. prosinca 2021.


Iz Sindikata upozoravaju na to da Jadrolinija prijevoz putnika na navedenoj liniji i dalje obavlja, bez ugovora, prozivajući ravnateljicu Agencije za obalni linijski pomorski promet (AOLPP) Paulu Vidović da je samovoljno ovu državnu liniju pretvorila u komercijalnu.


– Skrećemo pozornost na to da jedini tko po Zakonu utvrđuje je li linija državna ili nije, je Vlada Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske je 22. prosinca 2016. donijela odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu, u koju je uvrštena i navedena linija.
Odluku Vlade poništava AOLPP. U navedenoj Odluci o poništenju u točki 2. se navodi da se radi o državnoj brodskoj liniji. Točka 4 u navedenoj Odluci o poništenju citiramo; »Javni naručitelj je, nakon što je ispitao sve mogućnosti za dodjelu potpore na liniji 409 utvrdio da ne postoji mogućnost isplate predmetne potpore s obzirom na to da za istu u trenutku donošenja ove Odluke nema važećeg odobrenja Programa državne potpore za usluge od općeg gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge, javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza na državnoj brodskoj liniji 409 od Europske komisije, navode iz Sindikata, uz pitanje ministru Butkoviću tko će Jadroliniji nadoknaditi troškove održavanja linije od isteka ugovora naovamo koji, prema pismu, iznose gotovo četiri milijuna kuna.


Iz Sindikata upozoravaju i da je natječaj za održavanje ove linije završen 18. veljače ove godine, a samo dan kasnije na snagu je stupio novi Zakon o obalnoj linijskoj plovidbi pa Butkovića pitaju kako je moguće da se odredbe novog Zakona primjenjuju retrogradno.


Ravnateljica Agencije, Paula Vidović, na naš telefonski upit je odgovorila da je u tijeku postupak procjene navedene linije, zadovoljava li ona kriterije obaveze javne usluge (državne linije), te da na istoj relaciji, Zadar – Preko, prometuje i trajektna linija.