Danijel Žamboki

Shvatio poruku Vlade: Šef Upravnog vijeća HERA-e podnio ostavku

Hina

Danijel Žamboki / Foto: D: KOVAČEVIĆ

Danijel Žamboki / Foto: D: KOVAČEVIĆ

Vlada je u ponedjeljak zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila SaboruPredsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Danijel Žamboki u ponedjeljak je podnio neopozivu ostavku, potvrđeno je Hini iz HERA-e.


Žamboki je danas poslao vladi zahtjev za razrješenje s dužnosti upravnog vijeća, rekli su Hini iz HERA-inih odnosa s javnošću.


Drugi članovi HERA-ina upravnog vijeća za sada nisu podnijeli ostavke.
Članove i predsjednika Upravnog vijeća HERA-a imenuje i opoziva Hrvatski sabor, na prijedlog vlade.


Vlada je u ponedjeljak zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila Saboru.


Premijer Andrej Plenković je nakon vladine sjednice rekao je da će sabor o raspravljati o vladinom negativnom mišljenju na HERA-ino izvješće u četvrtak te da će saborska većina biti za promjene, odnosno za smjenu cijeloga HERA-ina upravnog vijeća, a da će članovi tog vijeća biti na funkciji dok se ne izaberu novi.


HERA je zadnjih dana pod pojačanom lupom javnosti, jer se spominje upravo njezina sporna uloga u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.


HERA-inu ulogu u toj aferi krajem prošloga tjedan kritizirao je i saborski odbor za gospodarstvo, na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e.