Uznemiravanje novinarke

Šef ZG policije sad tvrdi da je o upadu svojih službenika u redakciju Net.hr-a saznao s fejsbuka

Boris Pavelić

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Riječ je o »eklatantnoj zloupotrebi policije od strane političara vladajuće stranke«, ocijenila je Klancir u izjavi za naš listZAGREB Zašto novinarka Đurđica Klancir ne bi od policije zatražila da skokne do županije u Sisku i ondje provjeri identitet HDZ-ova župana Ive Žinića? Zašto novinari ne bi od policije tražili da provjeri identitet svakoga koga istražuju?


Bizarna pitanja postavljaju se nakon što se u utorak dogodio opasan i uznemirujući presedan: dva uniformirana policajca upala su u redakciju portala net.hr, i legitimirala dugogodišnju uglednu novinarku Đurđicu Klancir, samo zato što je Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić želi tužiti.


Došli su u utorak ujutro.
»Mene je nazvala tajnica redakcije da me traže dvojica uniformiranih policajaca. Sam taj poziv za mene je bio vrlo potresan«, kazala je Klancir televiziji N1.


Legitimirali su je, rekavši da »postupaju na zahtjev sisačke policije«, a to je »to zatražio sisački odvjetnik«. Pitala je tko je tuži; nisu znali. Tek je odvjetnica net.hr-a Vesna Alaburić naknadno doznala kako HDZ-ov župan Ivo Žinić želi protiv Klancir podnijeti privatnu tužbu.


»Trebao je privatnu adresu za poslati tužbu. Sve je bilo vrlo šokantno«, kazala je Klancir.


Riječ je o »eklatantnoj zloupotrebi policije od strane političara vladajuće stranke«, ocijenila je Klancir u izjavi za naš list. U prilog njezinoj ocjeni ide i fotografija koju je danas poslije podne objavio njezin net.hr, na kojoj župan Žinić u gostionici ugodno čavrlja s današnjim načelnikom Zagrebačke policije, koji je nekada vodio policiju u Sisku. Također, Klancir je na N1 izjavila kako Žinić nije samo dobar prijatelj s bivšim sisačkim, a današnjim zagrebačkim načelnikom, nego i sa sadašnjim načelnikom Sisačko-moslavačke policijske uprave.


Šef zagrebačke policije zaslužan je za još jedan fenomenalan policijski odgovor u ovom slučaju.


U odgovoru PU zagrebačke net.hr-u stoji kako je današnji načelnik PU zagrebačke Rašić od 2008. do 2017. obnašao dužnost načelnika PU sisačko moslavačke te kako je u tom periodu dužnost župana obnašao Žinić “s kojim je Rašić imao korektan i profesionalan odnos kao i sa svim drugim čelnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave “.


Tvrde kako Rašić i Žinić nisu kontaktirali u ovom slučaju. “Nadalje, u svezi pitanja je li načelnik Marko Rašić ‘direktno kontaktirao sa županom ili njegovim odvjetnikom’ prije ili nakon što je uslijedilo policijsko postupanje prema novinarki, obavještavamo Vas da Marko Rašić nije imao nikakve kontakte s navedenim osobama, odnosno da je o postupanju policijskih službenika VII. policijske postaje Zagreb upoznat nakon događaja po objavi novinarke o tome putem njezine FB stranice”.


Poručuju dakle, kako Rašić za ovaj slučaj nije niti znao. “Naknadno prikupljenom dokumentacijom vidljivo je da se odvjetnik direktno obratio Policijskoj postaji Sisak koja se potom izravno obratila VII. policijskoj postaji Zagreb čiji su službenici neposredno postupali. U svezi navedenog, razvidno je da načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić nije bio obaviješten o zahtjevu Policijske postaje Sisak, niti je za tim bilo potrebe s obzirom na uobičajenu korespondenciju između policijskih postaja”.