Crobarometar

SDP s Komadinom ima jedan od najlošijih rejtinga otkad se provode istraživanja

Portal Novi list

HDZ s potporom od 33,1 posto ima jedan od "jačih" rejtinga među biračima posljednjih godina, dok je SDP i dalje u slobodnom padu. Možemo ostaje treća snagaKolovoz uobičajeno u Hrvatskoj počinje „Olujom“ pa odlaskom politike na odmor. Ovaj put sve je bilo isto osim što je posljednjih dana došlo do eksplozije rasta zaraženih koronavirusom. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje najbolje ukazuje na trendove i raspoloženje među biračima.


HDZ u velikom vodstvu


HDZ s potporom od 33,1 posto ima jedan od „jačih“ rejtinga među biračima posljednjih godina. Čak je veći nego prije mjesec dana i izbora. Koliko je ta stranka jaka, najbolje pokazuje zaostatak SDP-a, koji trenutačno vodi Zlatko Komadina.


SDP je u slobodnom padu s potporom od 16,4 posto. To je za stranku, koja u rujnu bira novog predsjednika ili predsjednicu, jedan od najlošijih rejtinga od kada se provode istraživanja.
Možemo je i dalje hit među biračima i uživa potporu od 8,6 posto. Potpora im ne raste, ali i ne pada i samo je pitanje što će se s tom strankom događati sljedećih mjeseci i hoće li i koliko iskoristiti krizu u SDP-u.


MOST je stabilan 4. izbor među biračima s potporom od 7 posto. Domovinski pokret prije izbora bio je treći, a sada je tek peti zbor i može računati na potporu od 6,1 posto. I ta je stranka zapravo od izbora u padu.Tko sve ne prelazi niti prag


Pametno je s 3,4 posto daleko ispod izbornog praga, ali imaju zastupnicu. IDS na postojanih 2 posto i Stranka s imenom i prezimenom Dalije Orešković je na 2 posto potpore. Živi zid sada je spao na 1,7 posto.


A po 1,5 posto imaju HSS, ali i HSU. HNS je na 1 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice zajedno imaju 5,8 posto. Pa tako Radnička fronta ima 0,3 posto, GLAS 0,2 posto, HRAST 0,2 i Hrvatski suverenisti 0,2 posto. Neodlučnih je 9,9 posto.


Od nove Vlade nema velikih očekivanja


Od nove Vlade nema velikih očekivanja. Tako većina, odnosno 52 posto građana misli da će biti ista kao i prijašnja. No, zato njih 28 posto smatra da će biti bolja, a 15 posto ispitanika misli da će biti lošija. Ne zna njih 5 posto.55% Hrvata misli da idemo u lošem smjeru


Zanimljiv je podatak da pada broj pesimista, a raste broj optimista. Tako u kolovozu 55 posto građana misli da zemlja ide u lošem, a 34 posto da idemo u dobrom smjeru.


Ne zna njih 11 posto. Prije izbora pesimista je bilo 70 posto. Treba podsjetiti da je u travnju 51 posto građana mislio da zemlja ide u dobrom smjeru.