Raspušteni ogranci

SDP će na lokalne izbore u svibnju gotovo sigurno ići bez vodstva u tri županijske organizacije: ‘Za taj posao treba vremena’

Tihana Tomičić

Nije realno da će se stranka reaktivirati do svibnja s novim vodstvima u Zadarskoj, Slavonsko-brodskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županijiZAGREB – Iako se u javnosti smatra da dosad i nije preuzeo kompletnu kontrolu nad strankom, predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegovo predsjedništvo donijeli su niz odluka o raspuštanjima tijela ili organizacija stranke na terenu, s ciljem da se unese red svugdje gdje je bilo problema u funkcioniranju. Primjerice, raspuštena su vodstva organizacija u Zadarskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Slavonsko-brodskoj organizaciji te samom Slavonskom Brodu, potom u Zagrebu mjesne organizacije Sesvete, Črnomerec i Maksimir, a uoči lokalnih izbora dio njih bi već trebao biti reizabran, dok bi neke, čini se, trebale prvo riješiti lokalne izbore, pa se tek onda ponovo ekipirati.


Prema riječima glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića, koji je i sam povjerenik na terenu, nije realno očekivati da se stranka stigne ponovo reaktivirati do svibnja u te tri županije s novim vodstvima: »Za taj posao treba vremena, a ni epidemiološke mjere ne možemo ignorirati. Ovo nisu vremena za organizaciju takvog posla, ne želimo epidemiološkim mjerama manipulirati kao HDZ«, kaže Babić, što znači da Zadarska, Slavonsko-brodska i Bjelovarsko-bilogorska županija ostaju u statusu quo najmanje do ljeta. To ne znači da neće imati kandidate ili liste na izborima, no unutarstranački posao bit će još na čekanju.


S druge strane, u Gradu Zagrebu predsjednik organizacije Gordan Maras najavljuje kako očekuje da se do lokalnih izbora te spomenute tri mjesne organizacije već ekipiraju. Plan je da na SDP-ovoj listi budu najbolji i javnosti najvidljiviji stranački ljudi u glavnom gradu, i to iz raznih faza rada stranke – dakle kadrovi i iz Milanovićeve faze vođenja stranke, primjerice poput bivšeg ministra financija Borisa Lalovca, pa čak i neka stara garda, ali i neki koji su se etabilirali u Skupštini kroz zadnje mjesece. Bez obzira što ankete nekim drugim lijevim kandidatima daju veće šanse na izborima za gradonačelnika, u SDP-u misle da moraju igrati na pobjedu.
Inače, do kraja idućeg tjedna trebala bi biti donesena odluka o tome tko će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba – dotad će se održati sjednica Gradskog odbora koji donosi odluku, no u zagrebačkom SDP-u otvoreno kažu kako će prihvatiti i sugestije nacionalnog Predsjedništva SDP-a na temu kandidata.


Situaciju s raspuštanjem u regiji Istra-Rijeka-Lika kao izvršni tajnik kojeg je imenovao Ibler kontrolira bivši zastupnik Saša Đujić, koji ističe da će se izbori »u najskorijem mogućem roku« održati za SDP Grada Raba, a potom i za tijela stranke u Općini Vinodolskoj i Fužinama, gdje je predsjedništvo nedavno, i to na prijedlog sa županijske razine, donijelo odluku o raspuštanju stranačkih tijela. Nova priča slaže se i u Dobrinju, gdje SDP već neko vijeme nema organizaciju, a gdje bi se SDP s listom ipak mogao pojaviti na izborima za općinsko vijeće.