Stručnjakinja ustavnog prava

Sanja Barić o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo nije gotovo, rad Stožera će se još propitivati’

Dražen Ciglenečki

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ona, međutim, ne očekuje da će prestati rasprava o mogućnosti nadzora nad radom Nacionalnog stožera, budući da je ona »političkog, ne samo ustavnog karaktera«ZAGREB – Ustavni sud se, riječima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, nije priključio minerima Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Na jučerašnjoj sjednici Ustavnog suda, na kojoj se odlučivalo o ustavnosti zakona donesenih u sklopu borbe protiv epidemije i mjera Nacionalnog stožera, nije bilo nikakvih iznenađenja, uvjerljiva većina sudaca, njih deset od 13, podržala je stav da je praktično sve bilo u skladu s Ustavom. Protiv su bili samo Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, koje je kao i Ingrid Antičević Marinović i Josipa Leku, za ustavne suce predložio SDP.


​Za ustavnopravnu stručnjakinju Sanju Barić najvažnija je jučerašnja odluka Ustavnog suda ukidanje nekoliko članaka Zakona o najmu stanova, koja je ostala u sjeni dugo iščekivane ocjene o ustavnosti epidemioloških zakona i mjera. Što se potonjeg tiče, Sanju Barić zanima obrazloženje iz kojeg će se moći doznati detalji o zaključivanju ustavnih sudaca.


– Ustavni suci su smatrali da je Sabor zakone mogao donositi i temeljem članka 16. Ustava. Moje je mišljenje da bi bolje bilo da je te iste zakone Sabor izglasavao dvotrećinskom većinom, što nije bio slučaj, ali Ustavni sud je odlučio da je i ovako bilo u redu, rekla nam je Sanja Barić.
Pitali smo je je li na ovaj način Ustavni sud zauzeo stav suprotan predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je u niz navrata govorio o tome da bi Sabor trebao aktivirati članak 17. Ustava, suspendirati na određeno vrijeme neka prava i slobode i time stvoriti pravnu osnovu za djelovanje Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


– Jedna je stvar što je sukladno Ustavu, a druga što je bolje koristiti. Ustavni sud je procjenjivao isključivo jesu li ta četiri zakona bila suglasna Ustavu. Ako je predsjednik Milanović, što mi se čini, tvrdio da je neustavno bilo postupanje temeljem članka 16., onda ga je Ustavni sud sada demantirao. Protumačili su da je sasvim u redu što se Sabor pozivao na članak 16., ističe Sanja Barić.


Ona, međutim, ne očekuje da će prestati rasprava o mogućnosti nadzora nad radom Nacionalnog stožera, budući da je ona »političkog, ne samo ustavnog karaktera«.


– Ta će se rasprava nastaviti i sigurna sam da će se propitivati pred Ustavnim sudom i buduće mjere što će ih Stožer donositi, ocjenjuje Sanja Barić.


Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci posebno je pohvalila Ustavni sud zbog samoinicijativnog proglašavanja neustavnom mjere zabrane rada trgovina nedjeljom.ž


– Bilo je sasvim očigledno da je ta zabrana bila protivna načelu razmjernosti, ali i zdravom razumu. Pričekajmo objašnjenje te odluke Ustavnog suda, možda će ono otvoriti prostor za tužbe trgovaca za naknadu štete. Iako, neće nikome biti lako dokazati da je imao financijsku štetu baš zato što nije radio nedjeljom, a ne općenito zbog epidemije, kazala nam je Sanja Barić.