Nema smirivanja

Sada totalni štrajk najavljuje nenastavno osoblje! ‘Opet smo izigrani. Što je s našim dostojanstvom’

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Jakša kaže kako će nakon analize cjelokupnog stanja i provođenja zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovimaIzgleda da se situacija oko štrajka zaposlenih u prosvjeti neće smiriti jučerašnjim dogovorom Vlade i sindikalnih čelnika, koji predviđa da se koeficijenti plaća podignuti samo nastavnicima i učiteljima, a nenastavnom osoblju putem dodataka.


Proizlazi to iz današnjeg obraćanja kojeg potpisuje Mario Jakša, čelnik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS. On najavljuje kako će sada – nenastavno osoblje u štrajk.


– Prijašnjih tjedana svakodnevno smo zaprimali upite radnika zaposlenih na administrativno – tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima oko toga zašto mi kao Sindikat ne štrajkamo, zašto se ne pridružimo SHU, NSZSŠH… zašto??! Svi koji nas pitaju takva i slična pitanja jučer su dobili odgovor! Naime, jučer smo svjedočili koliko je sindikalno licemjerje prisutno u našem sustavu i onaj tko je mislio da, nakon što je administrativno – tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano, ne može i četvrti put, prevario se!
S razlogom se pitamo zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno – tehničko) koji su sudjelovali u štrajku, na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati, izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente, zašto i kako to da se za administrativno – tehničko osoblje povećanje ugovora kroz dodatke i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo – pita Jakša.


Napominje kako se u početnom prijedlogu tražilo povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve radnike koji rade u odgojno – obrazovnim ustanovama.


– Naravno, od tog prijedloga se očito vrlo brzo odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dr. ne zaostaju zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! S druge strane, naravno da se mogao i morao ugovoriti veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome, a to se moglo napraviti da se u članak 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama dodaju administrativni referent, računovodstveni referent i ekonom. Treba napomenuti da su administrativno – tehničkom osoblju koeficijenti složenosti poslova smanjeni za 3 % od 01. ožujka 2013. i nikada nisu vraćeni! Svi oni koji pitaju za čime zaostaju spremačice i domari neka pogledaju kako se mijenjala Uredba. Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno – tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno – obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora, dodaje Jakša, navodeći zašto su još jednom izigrani.


Ističe kako će nakon analize cjelokupnog stanja i provođenja zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima.