Zahtjevna akcija

Sa sisačke katedrale spuštena kapa zvonika

Hina, Portal Novi list

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po ciglaTočno u podne, u nedjelju, sa teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.


Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme.


Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skinu gornji, najoštećeniji dio zvonika do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njenoj će se sudbini naknadno odlučiti.
U akciji su, su uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca. On je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. Prethodno su s kape zvonika, koji je izgrađen sredinom 18. stoljeća  skinuti križ, a u subotu i zvona.


Photo: Edina Zuko/PIXSELL


Photo: Edina Zuko/PIXSELL


Tom su zahtjevnom činu, među ostalima, nazočili su i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije, te velik broj okupljenih građana.


Hvala vatrogascima koji su uspješno okončali složenu operaciju skidanja 14 metara visoke kape zvonika sisačke katedrale, koja je oštećena u potresu. Hvala svim službama na terenu i volonterima koji neumorno rade!


Nabavlja se više od 600 stambenih kontejnera hrvatskih proizvođača, s predstavnicima hotelijera dogovorili smo otkup 250 mobilnih kućica, a za sve koji žele, dostupan je i alternativni smještaj. Cijelu prvu pošiljku cjepiva Moderna  šaljemo u Sisačko-moslavačku županiju, napisao je Plenković na twitteru