Promjenljivo vrijeme

S početkom tjedna stiže promjena vremena – pljuskovi, grmljavina, a spominje se i snijeg

P. N.

Nakon toplog i sunčanog vikenda stiže nam nova promjena vremena

Iznadprosječna se toplina nastavlja i u sljedećem tjednu, pa i malo kasnije – vrlo vjerojatno i u cijeloj prvoj polovini ožujka, koja će u mnogim krajevima biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja, ponegdje moguće i rekordno topla, iako vjerojatno bez ekstrema kakvi su se ponegdje izmjerili prošli četvrtak. Naravno, pritom će biti i povremenih svježijih dana, prvi već u utorak, a mjestimice će u unutrašnjosti biti i uglavnom slaba mraza, osobito u srijedu ujutro, pa je dobro poslušati i poneki savjet agrometeorologa, prognozira Zoran Vakula za HRT. Osim temperature većinom više od prosječne za početak ožujka, tjedan će obilježiti i relativno vjetrovito vrijeme, uz često umjeren vjetar, gdjekad i jak, pa i olujan – u unutrašnjosti većinom jugozapadni i južni, a na Jadranu uglavnom jugo, koje će na većini Jadrana najjače puhati u drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak te u četvrtak i petak. Pritom će i biometeorološke prilike povremeno biti prilično nepovoljne.Premda će gotovo posvuda biti povremene kiše, gdjegod i u obliku pljuskova koje može pratiti grmljavina, i to mjestimice već potkraj ponedjeljka, još češće u utorak, kada je u višem gorju moguća i poneka snježna pahulja, te vjerojatno od petka – i dalje je u većini Hrvatske velika vjerojatnost nastavka manjka oborine u odnosu na prosječne količine za ovaj dio godine.Detaljniju prognozu za sljedeće dane za  HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak – većinom sunčano i relativno toplo, uz južinu


“U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i danju iznadprosječno toplo. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.Iznadprosječno će toplo biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz prežno sunčano i vjetrovito vrijeme. Potkraj dana porast naoblake. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, a sredinom dana i poslijepodne mogući su i olujni udari, osobito u gorju.Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, a prema kraju dana uz sve više oblaka mjestimice kiša, ponegdje i u obliku pljuskova. Ujutro uz zapadnu obalu Istre mjestimice može biti magle ili sumaglice. Bit će vjetrovito s umjerenim i jakim, na udare i olujnim južnim i jugozapadnim vjetrom. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom između 14 i 17 °C.U Dalmaciji pretežno sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjereno, prema kraju dana i jako jugo, uz koje će povećavati i valovitost mora. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, uz obalu između 8 i 10 °C, a najviša dnevna od 16 do 18 °C.Podjednako relativno toplo i pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Zapuhat će umjereno, prema otvorenome moru mjestimice i jako jugo.”

U utorak većinom kiša i svježije, pa ponovno sunčanije i toplije…


“U utorak u unutrašnjosti prolazno naoblačenje, mjestimice s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana, uz pad temperature zraka. Od srijede do petka djelomice sunčano i postupno sve toplije. U subotu novo naoblačenje s kišom. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak, koji će u četvrtak mjestimice biti jak i olujan.Na Jadranu u utorak promjenljivo, mjestimice s kišom, osobito prijepodne, a poslijepodne se očekuju i dulja sunčana razdoblja. Od srijede do petka pretežno sunčano i razmjerno toplo, a u subotu novo naobalačenje s kišom. U srijedu će zapuhati jugo koje će jačati pa će u četvrtak biti jako i olujno.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “