Zamjena

Ruža Tomašić ide u mirovinu, europski mandat predaje – Ilčiću: ‘Vidjet će brzo da mu svjetonazorske teme tamo ne prolaze’

Dražen Ciglenečki

Reuters / D. Kovačević

Reuters / D. Kovačević

U Saboru naša Hrvatska konzervativna stranka danas ima dva zastupnika i tu je taj moj mandat u Europskom parlamentu, pa uzdignutog čela, s veseljem, idem u mirovinu, kaže eurozastupnica Ruža TomašićZAGREB – Zahvaljujem Ruži Tomašić za briljantan posao koji svakodnevno obavlja za nas u Bruxellesu, komplimentirao je u četvrtak Ruži Tomašić Talijan Raffaele Fitto, supredsjedatelj skupine europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu (ECR).


Bilo je to tijekom još jedne u seriji virtualnih konferencija »Budućnost Europe«, što ih organizira politička grupacija sa 62 od ukupno 705 europskih parlamentaraca, a najjači im je pojedinačna stranka poljski PiS. Ovaj je put domaćica bila upravo Ruža Tomašić, koja je sa sobom prigodno dovela Ladislava Ilčića, kojem 1. srpnja predaje mandat u Europskom parlamentu. Ona je u njemu provela osam godina i, što se može zaključiti i iz Fittovih riječi, izgradila tamo solidan status među euroskepticima. U sklopu spomenutih konferencija, ECR-ovci pričaju o tome kako zamišljaju Europsku uniju nakon što jenja epidemija koronavirusa.


– Sada sam ja bila domaćica, a u travnju, kada će organizatori biti Nizozemci iz ECR-a, sudjelovat ću u raspravi putem videoveze. Time se najviše bavim, promišljanjima o Europi poslije koronakrize, koja nam je poslužila kao poziv za buđenje. Bruxelles je uvijek mislio da je najpametniji i da sve suvereno drži pod nadzorom. Ali, potpuno su podbacili u pandemiji i ja se nadam da će se shvatiti da Bruxelles ne može sve sam uređivati, da se ubuduće moraju više konzultirati s državama članicama, uvažavati njihovu različitost. To je jedina moguća budućnost Europske unije, uz takav pristup lakše ćemo se nositi s posljedicama ove krize. Bilo kakve zamisli o federalizaciji Europe su, duboko vjerujem, stavljene ad acta. Mislim da će u Bruxellesu prevladati stav da je bolje podijeliti odgovornost s državama članicama, a ne preuzimati sav teret, pa onda i krivnju. Ako će ipak iz Bruxellesa i nadalje stizati nalozi koje će članice morati izvršavati, to će biti loše za sve nas, rekla nam je Ruža Tomašić.
Njezina je prognoza da će aktualna kriza ojačati ECR i da će nakon izbora 2024. konzervativci i reformisti biti još brojniji u Europskom parlamentu.


Najaktivnija u parlamentu


– Mi ne mislimo da Europa nije potrebna, nismo protiv EU-a, nego ga zagovaramo kao asocijaciju ravnopravnih država članica. Unija ne može niti će ikad biti Amerika, u koju kad odselite svoju kulturu ostavljate iza sebe. U EU su zemlje ušle s vlastitom kulturom, jezikom i vrijednostima i to se mora poštovati. Ove će ideje nailaziti na sve veću potporu u državama članicama, a samim tim će ECR biti snažniji, procjenjuje Ruža Tomašić.


Naši europski parlamentarci vole sebe predstavljati kao ljude oko kojih se vrti praktično sve u Bruxellesu. Često zasipaju hrvatsku javnost vijestima o svojim navodnim uspjesima. Ruža Tomašić priznaje da to nije realno, ali uz dodatak »političari moraju tako nastupati«.


– Ne volim govoriti o sebi, ali ja sam, to je poznato, čitavo vrijeme najaktivnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Uvijek sam radila ono što mogu i najbolje što znam. Puno sam se trudila, nabavila sam i 157 milijuna eura za podučavanje mladih u povlačenju novca iz EU fondova. A sigurna sam da su mojim radom posebno zadovoljni hrvatski ribari. Sjećam se da sam cijelu Europsku uniju digla na noge kako bi primorali Talijane da sjednu za stol i pristanu na daljnju zabranu izlova u Jabučkoj kotlini, velikom mrijestilištu riba. Danas, nakon proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa, za što sam se dugo zalagala, sami kontroliramo Jabučku kotlinu, koju su Talijani orali svojim kočama i uništavali. Činjenica je da još ne bismo imali IGP da Italija nije krenula u to, ali svejedno je dobro što ćemo ubuduće moći nadzirati naše more i podmorje, ističe Ruža Tomašić.


Sav teret na Ilčiću


Političari nevoljko odlaze u mirovinu, odgađaju taj trenutak dok god je to moguće. Dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu, međutim, tvrdi da se raduje tom novom razdoblju svog života.


– Zacrtala sam si da ću, da tako kažem, u mirovinu otići kad ću biti na političkom vrhu. U Saboru naša Hrvatska konzervativna stranka danas ima dva zastupnika i tu je taj moj mandat u Europskom parlamentu, pa uzdignutog čela, s veseljem, idem u mirovinu. Radim od svoje 17. godine i mislim da sam zaslužila mirovinu, u kojoj ću se najviše posvetiti svojim dvjema unučicama. Zamijenit će me kolega Ilčić i na njemu je da se izbori za status u ECR-u, u kojem sam se ja doista snašla i u kojem me cijene. Neki su zastupnici već u četvrtak rekli Ilčiću da će imati puno posla kako bi me uspješno mogao zamijeniti. On počinje iz početka, može pokušati gurati svjetonazorske teme, ali ubrzo će uvidjeti da to ne prolazi. Važno je činiti ono što će biti dobro za život hrvatskih građana. Paralelno s etabliranjem unutar ECR-a, Ilčić mora u sljedeće tri godine, do izbora, uvjeravati hrvatske građane da je vrijedan njihove podrške, da imaju razloga dati mu glas kako bi zadržao mjesto europskog zastupnika. Neće mu biti nimalo lako, sav je teret na njemu, zaključuje Ruža Tomašić.