Akvizicija

Rudan se nastavlja širiti. Nakon Termi Jezerčica i hotela Pagus, sad preuzima i najveći biogradski hotel

Nikolina Lucić

Foto Adria / D. Marusic PIXSELL

Foto Adria / D. Marusic PIXSELL

Kupoprodaja hotela uspješno je završena, a očekuje nas i skori službeni upis u Sudski registar, kazao nam je RudanGraciano Rudan, vlasnik tvrtke »Rudan d.o.o.« ekskluzivno je za Zadarski list potvrdio kako je finaliziran proces kupoprodaje najvećeg biogradskog hotela »Adria«.


Istarska tvrtka »Rudan d.o.o«, koja je ne tako davno realizirala i akvizicije »Termi Jezerčica« te hotela »Pagus« na Pagu, tako je svom turističkom portfelju pridodala biogradski hotel, koji će, kako nam je kazao Rudan, kroz godine potpuno obnoviti i podići kvalitetu njegove ponude i programa kako bi zadovoljio rastuće turističko tržište naše regije, ali i biogradske rivijere.


Značajno ulaganje


Posebnu je pažnju izazvalo njihovo prošlogodišnje preuzimanje, putem zakupa, kampa Galeb u Omišu, koji su preuzeli od dugogodišnjeg najmoprimca, ali i najava petogodišnjeg investicijskog ciklusa tijekom kojeg u različitim destinacijama planiraju uložiti više od 50 milijuna eura. Oko osam od tih 50 milijuna bit će uloženo upravo u hotel »Adria«. U svom portfelju već imaju i nekoliko hotela u Vodicama, te 75 postotni udio u Hoteli Vodice d.d. Hotel »Adria« je pak sa svojih 209 soba i tri bazena u više navrata dograđivan, te u ovom trenutku ima tri zvjezdice.
– Kupoprodaja hotela uspješno je završena, a očekuje nas i skori službeni upis u Sudski registar, kazao nam je Rudan, ne otkrivajući vrijednost kupoprodaje hotela, koji će pod njihovim upravljanjem proći kroz opsežan proces obnove.


– Već smo prije 15-ak dana započeli s radovima na renovaciji 68 od ukupno 209 soba, koliko se nalazi u hotelu, koje će do početka sezone imati četiri zvjezdice. A, potom ćemo, kroz godine uložiti u obnovu cijelog hotela. On će ukupno i dalje imati tri zvjezdice, barem za ovu sezonu, a već kroz sljedeću ćemo godinu u njega ponovno ulagati, a ukupnu računicu planiramo na investiciju od oko osam milijuna eura, najavio je novi vlasnik.


Što se tiče zadarske regije, u njihovu je portfelju već hotel »Pagus«, koji se nalazi uz sam centar grada Paga. Izuzetna pozicija nudi gostima uživanje na plaži koja je direktno ispred hotela, te u mediteranskim delicijama koje nudi hotelski restoran.


Biogradski turizam tako u godinama pred nama očekuje jaki investicijski zamašaj, koji je ovom gradiću poznatom po svojoj dugogodišnjoj povijesti nautičkog turizma itekako potreban kako bi svoju prepoznatljivost i ponudu podigao na novu razinu.


»Family friendly« hotel


Dobitak je to i za zadarsku regiju kao cjelinu u kojoj hotelski smještaj nikako da prestigne onaj u obiteljskom sektoru, koji se nekontrolirano širi u obalnim destinacijama unatoč njihovoj napučenosti turistima i ozbiljnim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu koje mnoge jedinice lokalne samouprave tek trebaju realizirati.


Ulaganja u hotele ističu se kao jedan od najsigurnijih poteza za rast kvalitete turizma u nekoj destinaciji, jer joj omogućuju ravnomjerniju opterećenost tijekom većeg dijela godine, kao i dolazak turista dubljeg džepa, koji zbog biogradske nautičke tradicije nisu novitet u ovom gradu.


Pitali smo zato Rudana kako će se pozicionirati na biogradskom mikro tržištu kojim »Ilirija d.d.«, kao jedna od najvećih zadarskih i hrvatskih tvrtki dominira već dugi niz godina. Diplomatski nam je odgovorio kako je konkurencija uvijek zdrava, te kako će tradiciju i renome koji Ilirija uživa u zadarskoj turističkoj lepezi iskoristi kao pozitivni poticaj za vlastito napredovanje.


– Najvažnije je istaknuti kako će biogradski turizam svakako biti na dobitku. Naša je intencija biti dijelom rastuće ponude visokokvalitetnog turizma u regiji, poručio je Rudan.


Kad je tvrtka Rudan d.o.o. u pitanju, svakako treba naglasiti da su počeci tvrtke vezani uz energetiku, ili bolje rečeno uz ESCO projekte, u kojima je vlasnik tvrtke Graciano Rudan svojevrsni pionir na hrvatskom tržištu. Iza njih su projekti energetske obnove objekata kao što su KBC Firule, Opće bolnice Karlovac i Šibenik, Kompleks bazena Poljud, Bolnice Križine, te čitav niz ugovora na uštedi vode, po čemu su prepoznatljivi. U svakom slučaju, ako je suditi po do sad viđenom, akvizicija hotela Adria od strane ove izuzetno propulzivne istarske tvrtke donijet će neke nove vjetrove u biogradski turizam. Interesantno je napomenuti da se u suterenu hotela trenutno nalazi dječji vrtić, koji će, prema riječima novog vlasnika, raditi sve dok grad Biograd na Moru za njim bude imao potrebe.


– Naš je dugoročan plan hotel pozicionirati kao »family friendly« hotel, tako da nam je neka početka ideja taj suterenski prostor u budućnosti urediti kao svojevrsnu zajedničku igraonicu, zaključio je Rudan.