Sekularna država?

Roditelji zagrebačke škole izvukli djecu koja su prisilno sjedila na vjeronauku: ‘Morali su sjediti u zadnjem redu, sa slušalicama’

P. N.

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NLRoditelji učenika šestog razreda u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića jučer su svoju djecu, u znak bunta, izvukli iz škole tijekom trajanja blok sata vjeronauka, koji je po rasporedu bio stavljen usred nastavnog dana – na treći i četvrti sat. Nakon toga su ih ponovno vratili u školu.


“Sada smo to napravili iz bunta, kao gestu. No nije poanta da mi trošimo svoje radno vrijeme i vodimo djecu van škole, nego da škola zbrine učenike koji ne slušaju vjeronauk”, rekla je za Telegram Kristina Ercegović, mama jednog od šestaša koji ne pohađa vjeronauk.


U tom razredu na vjeronauk od 28 učenika ne ide njih četvrtina. Ove školske godine dobili su od razrednika stigmatizirajuću uputu – “tko ne pohađa vjeronauk treba za vrijeme nastave sjesti u zadnji red i staviti slupalice”. Prijašnjih godina ipak su bili drugačije zbrinuti, primjerice, pisali bi zadaću u knjižnici ili bi mogli prošetati. Roditelji tvrde – korona je sada izgovor za kršenje prava.
Roditelji su se prvo obratili razredniku, koji ih je uputio na ravnatelja Milivoja Magerlu, ali od njega odgovor nisu dobili.


Roditelji su mu, kako kaže ova mama za Telegram, između ostaloga sugerirali da vjeronauk organizira online.


“Ako smo u lockdownu četiri mjeseca imali sve online, zašto ne bi vjeronauk bio online. Mi smo sekularna država, imamo pravo na izbor, uostalom, to je izborni predmet koji jedini, eto, baš mora biti usred rasporeda”, rekla je.