START NOVE MJERE

Roditelji će morati biti ​savjesni, ali i otvoriti novčanike. Kreće testiranje učenika, donosimo sve detalje

Ingrid Šestan Kučić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Ravnatelji kažu da već imaju najave kako pojedinci neće provoditi testiranje dobivenim testovima.RIJEKA – Sve škole Primorsko-goranske županije jučer su preuzele brze antigenske testove za učenike i oni će danas biti podijeljeni svim učenicima.


Na roditeljima je da testiraju djecu u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro te bi u ponedjeljak u školske klupe trebali sjesti svi učenici koji imaju negativan test, dok će oni s pozitivnim testom ostati kod kuće. To vrijedi i za učenike koji se trenutno nalaze u samoizolaciji, a zdravi su.


Ta epidemiološka mjera za njih će prestati onog trenutka kada se testiraju i test pokaže da su negativni. S obzirom na to da je masovno samotestiranje učenika dobrovljno, oni roditelji koji neće htjeti testirati djecu, morat će potpisati izjavu, a i prije nego što su testovi stigli do roditelja, ravnatelji kažu da već imaju najave kako pojedinci testiranje neće provoditi. Istovremeno, škole su jučer bile suočene s nizom nejasnoća oko provedbe masovnog testiranja, iako su još u srijedu stigle upute Ministarstva kako provesti testiranje.


Nova uputa
Jedna od većih nedoumica nova je uputa prema kojoj učenici ne moraju u samoizolaciju čak ni kada je zaražen netko od njihovih ukućana. Savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin kaže da u uputama jasno piše da u tom slučaju roditelj ima obavezu svaka dva dana testirati dijete brzim antigenskim testom sve dok je netko od ukućana COVID-pozitivan, a sve dok učenik ima negativan test, može dolaziti na nastavu. Roditelji to testiranje provode u vlastitom angažmanu, odnosno o vlastitom trošku.


– Testiranje učenika svaka dva dana nastavlja se i nakon što oboljeli ukućanin ozdravi i to u trajanju od dodatnih 7 dana. Ta mjera vrijedi za učenike koji COVID-19 nisu preboljeli. U potpunosti smo se stavili na raspolaganje ravnateljima i za svako pitanje koje im nije jasno mogu nam se obratiti i dobit će odgovor. Mjera masovnog samotestiranja učenika uvodi se kako bi se ukinula mjera samoizolacije, kaže Pavičin.


U uvođenju nove mjere Ministarstvo igra na kartu povjerenja, a u slučaju da učenik u školu stiže u trenutku kada je netko od njegovih ukućana COVID-pozitivan, uz savjesnost koju će morati pokazati, roditelji će morati otvoriti i novčanike jer od škole će dobiti samo jedan test tjedno, a prestale će morati sami kupiti. Dijete će morati testirati najmanje dva tjedna svaki drugi dan, a svaki će test u ljekarni platiti tridesetak kuna. Ukoliko obitelj ima dva školarca, za ta dva tjedna testiranja trebat će osam takvih testova uz one koje će dobiti u školi. S obzirom na to da se postavlja pitanje hoće li svi roditelji biti odgovorni i testirati učenike testovima koje dobiju u školi, još je veće pitanje hoće li to svi raditi i kada se dogodi situacija da je u obitelji netko COVID-pozitivan, a otegotna okolnost je i upitnost pouzdanosti kućnih testova. Ravnatelji su se jučer pitali i kako će znati da netko od učenika ima u obitelji COVID-pozitivnog člana. Ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić kaže da je i do sada bilo roditelja koji nisu željeli reći da je netko COVID-pozitivan.


– Pitanje je kako ćemo znati tko od naših 360 učenika ima kod kuće bolesnog člana obitelji. Učitelji su se i do sada dovijali na razne načine kako ući u trag oboljelima. Većina roditelja je savjesna, ali već sada mi javljaju učitelji da imaju najave da će dio roditelja odbiti testiranje. Ova mjera Ministarstva je humana i dobro je zamišljena da su djeca što više u školi, ali to podrazumijeva i partnerstvo u cijelom procesu. Mi smo roditeljima poslali upute, održali smo i Učiteljsko vijeće, a testove učenicima dijelimo danas, ističe Šimunić.


Brojna pitanja


Kako bi dodatno razjasnilo cjelokupni postupak nove mjere, Ministarstvo je jučer objavilo i odgovore na 46 pitanja koja su ravnatelji postavljali tijekom ovotjednog sastanka s ministrom, a među njima je i komentar jednog ravnatelja koji kaže da će svi reći da su testirali djecu da ne moraju u samoizolaciju, a da izjave ne moraju biti vjerodostojne.


– Trošimo 20 milijuna kuna mjesečno, trećinu jedne nove škole, svjesni da će rezultat biti ravan nuli. Nitko neće potpisati da se neće testirati. I napomena: 98 posto roditelja neće se testirati – samo mi to nećemo znati. Poznato je da se brzi antigenski test u drugim mjerama smatra važećim 24 do 48 sati, upozorava ravnatelj.


Iz Ministarstva su na to odgovorili da su svjesni da ova, kao niti jedna druga mjera prevencije zaraznih bolesti, ne pruža apsolutnu, stopostotnu zaštitu te značajnim dijelom ovisi o suradljivosti i prihvaćanju mjere korisnika te njezinu pravilnom provođenju, a što se tiče nadzora provedbe, ova mjera redovitog samotestiranja uključuje obostrano povjerenje i suradnju između roditelja i učenika s jedne strane i nastavnika i škole s druge strane. U OŠ Pećine, kaže ravnateljica Jasna Vukonić Žunič, jučer su se bavili pitanjem moraju li se redovno testirati i učenici koji su COVID preboljeli unatrag 4 mjeseca.


– Konačno smo saznali i da se oni moraju testirati. Svi smo pomalo zbunjeni i ravnatelji stalno međusobno komuniciraju. Svi će učitelji zamoliti roditelje koji ne žele testirati djecu da potpišu izjavu i vrate školi neupotrebljene testove. Vjerujem svojim roditeljima i nitko ne radi problem, ali sigurna sam da će biti onih koji neće htjeti testirati, kaže ravnateljica.


Činjenicu da ima dosta pitanja bez odgovora, jučer je potvrdio i ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić koji je zato sinoć sazvao Učiteljsko vijeće kako bi se o cijelom postupku masovnog testiranja učenika razriješile nedoumice.


– Trenutačno imamo osamdesetak učenika u samoizolaciji i ta bi se mjera za njih trebala prekinuti s dolaskom testova, ali najprije se moramo dogovoriti na koji ćemo način tim učenicima dostaviti testove kako bi oni koji nisu pozitivni u ponedjeljak mogli doći u školu, zaključuje Vukić.


Samotestiranje razreda u slučaju COVID-pozitivnog djeteta

Sve su škole uz po dva testa za učenike dobile i dodatnu količinu koja će im služiti u situaciji kada se neovisno o rutinskom samotestiranju u školi utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2. Tada će škola učenicima podijeliti dodatne testove za samotestiranje što je prije moguće po saznanju o pozitivitetu, a ravnatelje brine što u slučaju kada se za COVID-pozitivnog učenika u razredu sazna u večernjim satima. Ministarstvo odgovara da se u tom slučaju dodatni testovi dijele sutradan.


– Samotestiranje je potrebno obaviti na dan primitka testova, po povratku kući iz škole. Kako bi se što prije reagiralo uzimajući u obzir visoku zaraznost omikron varijante, škola pokreće postupak samotestiranja razrednog odjela čak i ako se radi o pozitivnom rezultatu samotesta kojim su roditelji testirali učenika u vlastitom aranžmanu, bez da se čeka potvrda BAT-om u zdravstvenoj ustanovi, kažu u Ministarstvu.
Iz takvog je odgovora jasno da će učenici odraditi nastavu bez da se zna je li među njima još netko COVID-pozitivan.