STEMoslavina

Robotički kamp u Kutini otvorio vrata učenicima iz čitave Hrvatske

Hina

Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Kamp je u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza okupio 30 učenika iz cijele Hrvatske koji će do petka uz vodstvo mentora, ali i zabavu i igru objedinjavati robotička znanja i vještine iz robotike i automatikeRobotički kamp STEMoslavina za učenike osnovnih škola otvorio je u ponedjeljak u Kutini ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs, ističući važnost STEM područja za koje je vlada zbog nedostatka nastavnika uvela stipendije.


Kamp je u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza okupio 30 učenika iz cijele Hrvatske koji će do petka uz vodstvo mentora, ali i zabavu i igru objedinjavati robotička znanja i vještine iz robotike i automatike.


“STEM je budućnost”, naglasio je ministar pozdravljajući sudionike, dodavši da su ponosni na njih jer su naši mladi s informatičkih i matematičkih olimpijada donijeli 16 zlatnih medalja.
“Hrvatska je zbog vas dobra u području informatike i robotike i hvala vam na tome“, kazao je.


Ministar je naglasio da Vlada podržava razvoj STEM područja a zbog nedostatka srednjoškolskih nastavnika za predmete iz STEM područja uveli su za studente, buduće nastavnike stipendije u iznosu 600 eura.


Cilj 5. Robotičkog kampa STEMoslavina je potaknuti interes učenika za STEM područje u osnovnim školama.


“Ovdje objedinjavamo aktivnosti u cijelom STEM području i uglavnom ih provodimo koristeći edukativne robote”, rekao je voditelj kampa a Vlado Lendvaj.


“Naglasak je na edukativnoj strani, a ne na natjecanju. Zato postižemo odlične rezultate, jer kada je naglasak na natjecanju onda se često izgubi bit i ne postigne se cilj, a to je da se djeca kroz zabavu i igru educiraju i nešto nauče”, dodao je.


Informatičari i robotičari iz Hrvatske na domaćim natjecanjima postižu vrhunske rezultate, koje ponavljaju i na svjetskim natjecanjima.


Mladim informatičarima i robotičarima na tim uspjesima čestitala je saborska zastupnica Marijana Petir koja je rekla da su od Hrvatske na milijun stanovnika u STEM području bolje samo baltičke zemlje i Luksemburg.


“Vaše znanje, nadam se ostat će u Hrvatskoj i oplemenit će našu Domovinu”, rekla je.