Hrvatska pošta

Roba s Amazona brže će stizati u Hrvatsku, evo kako

Branko Podgornik

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Ubrzano postavljanje paketomata diljem zemlje olakšat će dostavu, a novi način dostavljanja paketa pomogao je HP-u i da sklopi ekskluzivni ugovor s najvećim internetskim trgovcem u svijetuHrvatska pošta ovih dana ubrzano postavlja paketomate u gradovima diljem zemlje, čime će olakšati dostavu robe koju građani kupuju putem interneta ili šalju jedni drugima. To je novi način za dostavu paketa koji je HP uveo u sklopu golemih ulaganja od 100 milijuna eura radi modernizacije svojih usluga, što mu je pomoglo i da sklopi ekskluzivni ugovor s Amazonom, najvećim internetskim trgovcem u svijetu.


Primjerice, Pošta je postavila već barem 30 metalnih ormara s ladicama za preuzimanje ili slanje paketa – u najvećim gradovima, ponajprije u Zagrebu, ali i na širem području Rijeke. Paketomati su osvanuli u sklopu trgovine Lidl u Viškovu, Kukuljanovu i Krku, u Plodinama u Kostreni.


Do kraja svibnja u cijeloj Hrvatskoj bit će postavljeno oko 150 paketomata, a do kraja iduće godine broj će se povećati na njih 300, prema informacijama iz HP-a.


Napredak u radu
Zahvaljujući ugovoru s Amazonom, postignutom potkraj prošle godine, kupci u Hrvatskoj već mjesecima brže i jednostavnije dobivaju robu koju su naručili u europskom odjelu trgovine u vlasništvu Jeffa Bezosa.


Pošta tako povećava prihode, a koristi ima i Amazon, jer jednostavnije dostavlja robu ne samo kupcima iz naše zemlje, nego i onima u regiji. U tom sklopu Hrvatska pošta razvija se u važno dostavno čvorište za cijelu jugoistočnu Europu, od Slovenije do Cipra.


O suradnji HP-a i Amazona teško je doznati detalje. Primjerice, Hrvatska pošta u odgovoru na pitanja iz našeg lista nije htjela čak ni spominjati ime Amazona, kao ni ostalih poslovnih partnera, opravdavajući se poslovnim tajnama.


Još tajnovitiji je Amazon, koji se oglasio samo jednom, u studenome prošle godine, kada je kratko potvrdio sklapanje suradnje s HP-om.


Međutim, iz različitih internetskih izvora jasno je da oni koji naručuju robu Amazona iz njegovih europskih prodavaonica pakete više ne dobivaju putem različitih dostavnih službi, već ih donosi poštar HP-a.Naručena roba moći će se ostaviti i u paketomatu, a kupci će imati priliku podignuti je sami, tijekom 24 sata dnevno, sve dane u tjednu – uz pomoć koda dobivenog putem mobitela, koji otključava ladicu.


Takav napredak u radu Hrvatske pošte ne bi bio moguć da nije osigurala novu infrastrukturu, među kojom središnje mjesto ima golema sortirnica za pisma i pakete u Velikoj Gorici. Gradnja sortirnice tu je kompaniju stajala oko 350 milijuna kuna, a podignuta je u blizini zagrebačkog aerodroma »Franjo Tuđman«, pogodnog i za slijetanje Amazonovih teretnih zrakoplova.


Sortirni centar


– Prije godinu i pol otvorili smo Novi sortirni centar u Velikoj Gorici, jedno od najmodernijih logističkih središta u ovom dijelu Europe, kažu nam u uredu za korporativne komunikacije HP-a.


Time je Pošta, kaže, značajno povećala kapacitet za prihvat i obradu velikog broja pošiljaka, ponajprije zahvaljujući »paketnom stroju za automatsko sortiranje, koji u jednom satu može obraditi do 15.000 pošiljaka, mase od 100 grama do 30 kilograma«.


Predsjednik uprave HP-a Ivan Čulo potvrdio je medijima da je sortirnica u Velikoj Gorici bila važna u investicijskom ciklusu te kompanije u posljednjim četirima godinama, otkako je počela usvajati nove tehnologije i digitalizirati se.


– Ove godine završava se i sortirnica u industrijskoj zoni Kukuljanovo, čime će biti zaokružen ovaj ciklus i ostvareni svi preduvjeti za značajno poboljšanje usluge na području Istre, Kvarnera i Gorskog kotara, najavio je Čulo, kako ga prenosi mrežna stranica HP-a.


Pošta je u suradnji s Amazonom razvila informatičku podlogu i za dostavu njegove robe ostalim zemljama u regiji. Zahvaljujući tim inovacijama, HP je privukao i glasovite online-prodavaonice About You, Inditex (Zara), a pregovora o suradnji s još nekim trgovcima, koje u Pošti ne žele imenovati.


Odluka na korisniku


Što se tiče uporabe paketomata, u HP-u kažu da će građani sami moći odrediti kako će primiti ili poslati paket, uz pomoć novog portala HP-a.


Kada paket bude spreman za dostavu, korisniku će na mobitel doći SMS poruka, a on će sam odlučiti hoće li pošiljku preusmjeriti u najbliži paketomat, u neki od tisuću poštanskih ureda u Hrvatskoj, ili će pričekati da mu ga dostavi poštar.