OČUVANJE POPULACIJE

Ris Pino pušten na slobodu, postao je novi stanovnik Velebita

Marin Smolčić

Foto M. MATEŠIĆ

Foto M. MATEŠIĆ

Iza imena risa Pino protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji i njihovim žrtvama u korona-epidemiji, a Italija je i zemlja-partner u Life Lynx projektu. Ime risu dala je talijanska volonterka Michelle Pozzini koja od početka sudjeluje u ovome projektuKRASNO – Na širem području Hrvatske i Slovenije unatrag nekoliko godina naseljeno je šest risova prevezenih sa Karpata.


Na ovaj se način znatno pospješila mogućost da se ova rijetka vrsta predatora spasi od izumiranja, za što se zalažu članovi međunarodnog tima „Life Lynx“.


Nedaleko od vrha Štirovača na Velebitu jutros je na slobodu pušten ris Pino. Sve se ovo događa uz Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.
Pod ovogodišnjim sloganom ”Rješenja su u prirodi”, težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemične vrste, kako bismo pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka.


Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić oduševljena je s novim stanarom velebitskih šuma.


Izrazito smo ponosni što možemo pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita te nam je ovo najljepši poklon za naš 21. rođendan NP Sjeverni Velebit koji obilježavamo ovih dana. Velebit je sada dom tri velike zvijeri pa se se i Pino snaći!


Foto M. MATEŠIĆ


Iza imena risa Pino protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji i njihovim žrtvama u korona-epidemiji, a Italija je i zemlja-partner u Life Lynx projektu. Ime risu dala je talijanska volonterka Michelle Pozzini koja od početka sudjeluje u ovome projektu.


Novi stanovnik Velebita je pri izlasku iz transportnog kaveza malo njuškao zrak, oklijevao i zatim žurno nestao u obližnjoj šumi. Ondje će uz vukove i medvjede biti treća vrsta predatora kojoj je Velebit oduvijek bio dom.