Uvjetna podrška

Riječki socijaldemokrati o Milanoviću: Mora biti pravi ljevičar i ne smije se umiljavati desnici

Tihana Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Ne smije se umiljavati desnici, dužan je jasno reći da je kandidat SDP-a i mora pokazati da je ponosan zbog toga, mora reći da je kandidat ljevice i lijevog SDP-a, kaže Mirela AhmetovićRIJEKA – Riječki SDP-ovci Zlatko Komadina i Romana Jerković nisu došli na sjednicu Predsjedništva na kojoj se odlučivalo o kandidaturi Zorana Milanovića za predsjedničkog kandidata SDP-a i time su poslali prilično jasnu poruku. S druge strane, najveći pobornici Milanovića u riječkom i primorsko-goranskom SDP-u svakako su zastupnici Željko Jovanović i Saša Đujić, koji otpočetka otvoreno zazivaju njegovu kandidaturu i tvrde da jedino Milanović u ime SDP-a može vratiti dignitet funkciji šefa države, koji je po njima narušila aktualna predsjednica »cheersleadersica« Kolinda Grabar-Kitarović.


Protiv desnog vjetra


No, odluku još mora potvrditi Glavni odbor SDP-a u kojemu pojedinačno najviše članova, uz Zagreb, ima upravo Primorsko-goranska županija. Također, svi znamo što se u SDP-u događalo u protekle dvije godine otkako stranku vodi Davor Bernardić – bilo je nekoliko pokušaja njegova rušenja, i to upravo od Milanoviću bliskih ljudi, a pritom je riječki i primorsko-goranski SDP cijelo vrijeme bio podijeljen na toj liniji njihova sukoba. Stoga ne čudi da je Milanovićeva kandidatura u Rijeci i PGŽ-u primljena – uvjetno. Pitali smo naše sugornike ima li Milanović šanse za pobjedu, ali i da li je on i njihov osobni izbor.Iako su imali uspona i padova u svom odnosu, i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podupire ovu kandidaturu:– Zoran Milanović izrazio je ambiciju i najavio kandidaturu. Mislim da je trenutno jedini kandidat koji je ozbiljno to učinio i svoju spremnost na utrku za mjesto predsjednika države objavio biračima. To je pošteno i jasno. Mediji se već neko vrijeme bave potencijalnim kandidatima poput Miroslava Škore, Mislava Kolakušića, uključivo i kandidaturom aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, ni jedan od ovih kandidata, koliko mi je poznato, još nije jasno rekao kreće li u utrku. S obzirom na ovaj potencijalni popis i politički spektar kojem ponuđena imena pripadaju, naravno da moja podrška ide Zoranu Milanoviću. Vjerujem u njegov uspjeh jer ne vjerujem u tezu da u Hrvatskoj dominira desno biračko tijelo, iako su oni glasni i više prisutni u javnom prostoru, kaže Obersnel. Potpredsjednik stranke i šef primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina i dalje ne želi davati izjave na ovu temu.


Potpredsjednik riječkog SDP-a i član Glavnog odbora Vojko Braut koji je otpočetka bio »antimilanovićevac«, tako sada otvoreno kaže:– Istina je da trenutno u Hrvatskoj dominira desno biračko tijelo, međutim, dominira svojom aktivnošću i motivacijom, a ne brojem. Šanse Zorana Milanovića za pobjedu ovisit će isključivo o njegovom kapacitetu da potakne birače s centra i lijevo od centra da izađu na izbore, a to nije lak posao. Ti birači, naši birači, očekuju jasne poruke od zrelog, odmjerenog i čvrstog kandidata koji svojim stavovima ne vrluda po cijelom spektru političkih opredjeljenja. Koketiranje s desnicom može samo naštetiti. Njemu, ali i nama. Zoran Milanović kakvog poznajem teško može biti moj prvi izbor, međutim, biti će mi drago ako me uspije uvjeriti u suprotno – govori Braut.Slično govori i načelnica Omišlja, potpredsjednica županijskog SDP-a Mirela Ahmetović:– Po meni, Zoran Milanović ima šanse za pobjedu, iako je u Hrvatskoj doslovno zapuhao snažan desni vjetar. Vidimo isticanje fašističkih simbola, uskraćivanje prava manjinama, ženama, dokidanje sekularnosti, čak i izvana vidimo namjere prisvajanja našeg teritorija od desničara Orbana, Tajanija, vidimo Vučićeve izjave. Ako Zoran Milanović uspije biti jasan u svojim stavovima protiv takvih pojava, kao i o zakonski utvrđenoj poziciji građana, bilo manjina, žena, djece, Crkve, njegova pobjeda je moguća. Ali nužno je da bude jasan – kaže Ahmetović.

Mora biti na Ibleru


– Pristojni dio Hrvatske, onaj koji ne urla na ulicama, protivi se takvom jačanju desnih vjetrova, i oni traže da ih zastupa kandidat s integritetom, umjesto osobe koja ih sada sramoti na toj dužnosti. Jadan je onaj predsjednik koji ne pokazuje nikakve stavove o ključnim državničkim temama, ili se krije iza loših savjetnika, bavi se turističkim brendiranjem i slično. Ako se Milanović uspije suprotstaviti svemu tome, postojat će i šansa za pobjedu. A hoće li biti i najbolji kandidat, to će tek pokazati u kampanji, i tada može biti i moj kandidat. Zasad je kandidat predsjednika stranke i Predsjedništva, a još moramo pričekati i Glavni odbor. Što se mene tiče, mora nedvosmisleno pokazati da je kandidat SDP-a, mora biti na Ibleru, a ne se skrivati u nekim »neutralnim« prostorima, mora biti pravi ljevičar, a ne se umiljavati desnici ili desnom centru. Dužan je jasno reći da je kandidat SDP-a, mora pokazati da je ponosan zbog toga, mora jasno reći da je kandidat ljevice i lijevog SDP-a, a tek ga onda i druge stranke sličnog svjetonazora mogu podržati – jasna je Mirela Ahmetović.S druge strane, Željko Jovanović je bezuvjetno uz Milanovića »od prvog dana«, kako sam kaže:– Hrvatska treba vratiti dostojanstvo funkciji predsjednika Republike. Ne treba nam osoba koja nas sramoti. Zorana vidim kao kandidata i predvodnika moderne Hrvatske koja se ne boji, koja je progresivna i koja se ne ograđuje bodljikavom žicom, i borit ću se za nju. Milanović je najkompletniji čovjek za to mjesto – bio je najbolji student prava u svojoj generaciji, potom diplomat, pa premijer, pa biznismen, kaže. Uvjeren je, također, da mu ranije umiljavanje desnici neće ugroziti pobjedu: »Jedan nespretan korak neće mu umanjiti izborne šanse, siguran sam. Zoran Milanović je zaslužio pobjedu jer može vratiti Hrvatsku na put građanske i moderne Hrvatske. Ima veliko političko i životno iskustvo, i Hrvatska treba predsjednika s karakterom – zaključuje Jovanović.