Još nije gotovo

Iduća dva tjedna ponovno se miješaju karte: Hoćete li u drugom krugu glasati za Filipovića ili Štimca?

Damir Cupać, P. N.

SDP-ova koalicija dominirat će Gradskim vijećem Rijeke, a gradonačelnika će Riječani izabrati u drugom izbornom krugu 30. svibnjaRIJEKA – Rijeka će, kao što je bilo i očekivano i u skladu sa svim predizbornim anketama, dobiti gradonačelnika u drugom krugu 30. svibnja 2021. godine, a birači će glasati ili za kandidata SDP-a Marka Filipovića, ili za nezavisnog kandidata i bivšega ravnatelja riječkoga KBC-a Davora Štimca. Kada je riječ o izlaznosti, ona je nešto viša nego prije četiri godine i iznosi 37 posto što bi trebalo značiti da je pad izborne participacije birača zaustavljen, ali još uvijek je riječ o brojkama koje nisu dobre jer je manje od 40 posto izašlih birača nedostatno za kvalitetan izborni legitimitet.


Nakon 100 posto prebrojanih listića u utrci za gradonačelnika SDP-ov Marko Filipović ima 11.970 glasova, što daje 30,25%. S njime će u drugi krug nezavisni Davor Štimac koji osvaja 6.371 glas ili 16,10%. Što se tiče situacije u Gradskom vijeću, SDP i partneri i dalje osvajaju 10 mandata. HDZ-u će pripasti 6 vijećničkih mjesta, a listi Davora Štimca njih 4. Četiri mandata u Gradskom vijeću Rijeke osvaja i Most. PGS i Laburisti imat će 3 mandata. Možemo! osvaja 2 mandata, a 2 mandata pripast će i koaliciji Akcije mladih i Unije Kvarnera. Lista za Rijeku napušta gradski parlament, zaustavljeni su na 4.95%, malo ispod potrebnog praga.Situacija u Gradskom vijeću
Prema ovim rezultatima, opet može doći do pat pozicije u gradskom parlamentu kao što je to bio slučaj prije četiri godine pa su trebali proći mjeseci dok se politička situacija nije stabilizirala. No u komotnijoj je situaciji Filipović, dok će Štimca u slučaju pobjede čekati sati i dani i mjeseci složenih političkih pregovora.


Što se tiče izbornih iznenađenja, to je svakako katastrofalan rezultat Hrvoja Burića i njegove Bure koji su dobili oko jedan posto glasova. S obzirom na to da je Burić dva puta ušao u drugi krug kao protukandidat Vojku Obersnelu, a na lokalnim izborima 2017. godine dobio je značajnu podršku, moglo bi se reći da je doživio potop i upitno je hoće li Burić imati volje nastaviti s političkim radom jer se katastrofalan rezultat s parlamentarnih izbora preslikao i na lokalne izbore. Izborni gubitnik je i Lista za Rijeku koja pleše oko izbornoga praga. Ako ostane ispod njega i izgubi parlamentarni status, na prošlim izborima Lista za Rijeku imala je dva vijećnika, to će biti prava katastrofa za stranku koja je isključivo lokalnog i regionalnog karaktera i koja živi za lokalne izbore jer joj oni omogućavaju smisao političkoga djelovanja.


Iznenađenje na ovim izborima je i rezultat političke platforme Možemo! Rijeka koja je dobila podršku oko osam posto birača pa će već na prvim izborima dobiti parlamentarni status u Gradskom vijeću što je veliki uspjeh. Blizu praga je Radnička fronta Katarine Peović, ali čini se da ona ovaj put nije ponovila dobar izborni rezultat s parlamentarnih izbora.


Filipović zadovoljan


Kandidat SDP-a Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo povjerenjem koje su mu dali birači jer iznad 25 posto mu ni jedna predizborna anketa nije davala, a prema neslužbenim rezultatima je na 30 posto.


– Birači su prepoznali novi ritam grada, moj tim u kojemu su Sandra Krpan i Goran Palčevski, prepoznali su naš izborni program koji ćemo realizirati zahvaljujući potpori koju ćemo imati u Gradskom vijeću. Očekujem većinu što će jamčiti političku stabilnost u gradu i provođenje našega programa. SDP s partnerima i dalje je prvi izbor građana Rijeke kojima se zahvaljujem na iskazanom povjerenju. Što se tiče mogućeg protukandidata u drugom krugu, svejedno je tko će to biti jer je velika razlika već sada, a to će se potvrditi i 30. svibnja 2021. godine. U drugom krugu očekujem podršku nama bliskih političkih opcija, poručio je Filipović.


U taboru nezavisnog kandidata za gradonačelnika Rijeke Davora Štimca atmosfera je, nakon objave prvih rezultata Državnog izbornog povjerenstva, bila slavljenička. Okupljeni u šatoru na Gatu Karoline Riječke svaku objavu vezanu uz rezultate izbora u Rijeci dočekali su s aplauzom, uz skandiranje »Pobjeda, pobjeda«. Sam Štimac istaknuo je zadovoljstvo postignutim rezultatom.


– Mi smo zadovoljni ovim rezultatima. Zahvaljujemo svim građanima koji su izašli na izbore i prepoznali promjenu. Vidjeli ste i sami da smo tek četiri mjeseca u političkom miljeu grada Rijeke i da smo građanima predstavili program koji su oni, očito, prepoznali. U narednih 15 dana imat ćemo priliku da taj program puno jasnije elaboriramo, da u razgovorima i direktnim sučeljavanjima predstavimo programska rješenja i ono kako vidimo grad Rijeku u budućnosti.


Kasnila kampanja


Građani očigledno traže promjene, to je jasno i evidentno, tim više što su se dvije trećine birača izjasnile za promjene. Na tom tragu mi ćemo pokušati u idućih 15 dana te promjene dovesti do toga da ja osobno postanem gradonačelnik i da sva programska rješenja koja planiramo predstavimo građanima Rijeke i da postavimo funkcioniranje Grada na sasvim drugim osnovama od onih na kojima funkcionira sada, rekao je Štimac, najavljujući kako će njegova lista biti spremna na suradnju u Gradskom vijeću, u kome će prema prvim, neslužbenim rezultatima, zauzeti četiri vijećnička mjesta, ali isključivo na programskim osnovama.


– Što se tiče Gradskog vijeća, napravit ćemo strategiju i odrediti kako ćemo funkcionirati. Od početka govorimo da je naš način funkcioniranja programski. Mi ćemo ponuditi programe i surađivati s onima koji te programe mogu pratiti, kazao je Štimac.