Završen natječaj

Put do pomirenja? Na više mjesta u Hrvatskoj postavljat će se spomenici baš svim žrtvama 2. svjetskog rata

Hina

Spomenici će se postavljati, sukladno dinamici koju odredi Ministarstvo, na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja – stoji u obrazloženju natječaja Ministarstva braniteljaRad Nikole Bašića u spomen žrtvama Drugog svjetskog rata, napravljen u četiri varijante, bit će postavljen na mjestima istraženih grobnica, piše u utorak Večernji list, prenoseći riječi autora koji ističe da će njegov spomenik pomiriti Hrvatsku.


»Grob je otvoren, skriveno je razotkriveno, otprta su vrata svjetlosti i nade u spomen dušama onih čijom smo žrtvom preneseni preko zlatnog praga slobode.» Tim je riječima dočarano idejno rješenje spomenika za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja autora Nikole Bašića koje je odabrano kao najbolje na natječaju Ministarstva branitelja i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, navodi dnevnik.


Tražila se, naime, najbolja varijanta spomenika za sve stradale u Drugom svjetskom ratu i nakon njega, a koji bi trebao biti postavljen na više mjesta u Hrvatskoj.
Spomenici će se postavljati, sukladno dinamici koju odredi Ministarstvo, na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja – stoji u obrazloženju natječaja Ministarstva branitelja koji je raspisan u rujnu ove godine, a pobjednik je objavljen jučer.


Na natječaj je zaprimljeno ukupno 14 radova od kojih je 13 zadovoljilo uvjete te ih je ocjenjivao stručni žiri u tri eliminacijska kruga. Prvu nagradu osvojio je rad našeg eminentnog arhitekta Nikole Bašića, najpoznatijeg kao autora instalacije Pozdrav Suncu i Morskih orgulja u Zadru te spomen-križeva na Kornatima i niza drugih arhitektonskih rješenja. Drugo i treće mjesto pripalo je pak akademskim kiparima Kuzmi Kovačiću i Nikoli Džaji.


»Važno je reći da je ovaj spomenik posvećen svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja bez obzira na njihovu ideološku ili vjersku pripadnost. Cilj je da spomenik pridonese katarzičnom stanju u društvu koje bi dovelo do priznanja, ali i pomirenja te sjedinjenja našeg raspolućenog društva«, rekao je Bašić za Večernji list.


Arhitekt ističe kako je počašćen što je baš njegovo idejno rješenje odabrano na natječaju te dodaje kako će biti najzadovoljniji ako spomenici uistinu pokrenu proces pomirenja u hrvatskom društvu.


Njegovo predloženo rješenje sastoji se od dva odvojena elementa, od izvornog kvadrata i kruga koji je izrezan iz njega i potom postavljen u otklonjenu poziciju.


Riječ je o obliku koji može asocirati na više toga, od oblika na nebu koji nastane za vrijeme pomrčine Sunca, preko otvorenog trezora istine i raskriljenih vrata slobode do otvorenog Kristova groba koji šalje poruku da svaka žrtva zaslužuje biti zapamćena, donosi Večernji list.