Viškovo

PUST 2020.

P. N.

Tridesetak maškaranih grupa s više od 1.700 maškara iz Primorsko-goranske županije, Istre te susjedne Slovenije sudjelovalo je u ovogodišnjem, 21. Halubajskom karnevalu, koji drugu godinu za redom ima svoje noćno izdanje. I na ovogodišnjoj povorci domaćinima su se pridružili uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije, Padove i Hrvatske, a svi oni na tradicionalno maškarano događanje došli su na poziv organizatora, Općine Viškovo, Turističke zajednice Viškovo i Udruge Halubajski zvončari, pod motom »Lepo se maškaraj i pridi na noćni karneval va halubajski kraj! Saki je dobro prišal na Halubajski karneval!«.Program je započeo u ranim poslijepodnevnim satima prijemom predstavnika grupa kod općinske načelnice, a potom je, pod okriljem noći, točno u 17 sati maškarana povorka krenula s benzinske postaje Filtom te se praćena igrom svjetla i sjene kretala prema šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje se zabava nastavila do kasno u noć, uz uvijek odlične Grooverse i Ansambel Slovenski muzikantje. Maškaranu su povorku predvodili Mića Maja, ovogodišnja kraljica Halubajskog karnevala Korina Turak, načelnica na »privremenom godišnjem« Sanja Udović sa svojim zamjenicima, direktorica Turističke zajednice Viškovo Marina Jurić, Meštar Toni s novoizabranom Kraljicom Riječkog karnevala Dorom Pilepić, a sve njih pratili su članovi Limene glazbe Marinići i Halubajke Viškovo, ovoga puta odjevene kao Egipćanke.Odmah za njima u povorci su bili oni najmlađi, vrtićari s Pehlina, Viškova i Rijeke, maskirani u šumsku bajku, princeze i zmaja, Mikija i Minice, a potom i školarci iz osnovnih škola Sveti Matej Viškovo i Pehlin, koji su imali maske Zdravoljubaca, odnosno Petra Pana i Vile Zvončice. Brojne su maškare i ove godine pokazale raskoš maski i tradicije svoga kraja, pa je u Viškovu bilo i cvijeća i Bubimira, nacrtanih likova iz riječke karnevalske skupine 105 pa opet, a, tradicionalno, svoj su obol dali Zametski i Halubajski zvončari, kojima su se pridružili i Škoromati Podgrad


Okupljanjem kod stare škole u Marčeljima 19. siječnja 2020. u 11.00 sati započinje 16. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa. Osamnaestu godinu za redom maškarane natjecateljice odmjerit će snage u tradicionalnom sportu – boćanju. 18. Maškarani ženski boćarski turnir ponudit će dobru zabavu natjecateljima i posjetiteljima u subotu, 25. siječnja 2020. godine u boćarskom klubu Marinići.


Prvog dana veljače u caffe baru Parabela s početkom u 16:00 sati održat će se hvalevrijedna maškarana humanitarna akcija „Velo maškarano srce“. Istog dana na istom mjestu, ali u večernjim satima održat će se nadaleko poznato maškarano druženje „Ča te ja poznan?!?“ s izborom najbolje maškare. Dajte sve od sebe i stavite svoju najbolju masku jer vam možda donese neku od bogatih nagrada. Da je i sport dio Pusta dokazuju i ove godine članovi Pikado kluba Nevera koji 8. veljače u 17.00 sati organiziraju Pusni turnir va pikade


Obilje smijeha, šušura i pregršt dobre muzike ponudit će tradicionalni pusni koncert Limene glazbe Marinići koji će se održati u petak, 14. veljače s početkom u 20.00 sati u Domu Marinići.


Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 25. veljače na Pusnu nedeju kada svoju višestoljetnu tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.


Utorak, 25. veljače, označava kraj pusnih događanja na Viškovu. Sve započinje u 15.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, kada će Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizirati humanitarnu podjelu repe.


Do dolaska Halubajskih zvončara, izvući će se zvončarska tombola, koja, kao i svake godine, donosi vrijedne nagrade.


Nakon dolaska Halubajskih zvončara, zapalit će se Pust kao krivac za sve nevolje, a ključevi vratiti općinskoj načelnici, označavajući tako kraj još jednog pusnog razdoblja.Zato Vas sve pozivamo, pridružite nam se na Pustu 2020 i najboljoj maškaranoj zabavi!


 


Živio Pust!