Radovi bez dozvole

Puljak: Državni inspektorat me kaznom politički zastrašuje. Državni inspektorat: Vi ste počeli radove

Portal Novi list, Hina

Ivica Puljak / Foto Mateo Levak

Ivica Puljak / Foto Mateo Levak

U tomu neće uspjeti, jer mi se nikoga ne bojimo, poručuje Ivica PuljakSplitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak je pozvao Državni inspektorat da mu hitno ukine krznu od 100 tisuća kuna zbog rekonstrukcije kanalizacije u Vili Dalmacija, tvrdeći da ga se tom kaznom politički zastrašuje.


“Rješenje Državnog inspektorata da platim kaznu od 100.000 kuna je pokušaj da se na nas izvrši pritisak i elimira iz političkog života Republike Hrvatske, ali u tomu neće uspjeti, jer mi se nikoga ne bojimo,” rekao je Puljak na konferenciji za novinare.


Ocijenio je da se na čelu Državnog inspektorata nalazi HDZ-ov uhljeb koji bi, kako se izrazio, bio gladan kruha da mu nema HDZ-a.


Puljak: I inspektorica je rekla da se radovi ne izvode
Podsjetio je da je u veljači ove godine na teren izašla Građevinska inspekcija i u zapisniku je tada navedeno da se ne izvode nikakvi radovi.


Dan poslije toga, po Puljkovim riječima, službenici Gradske uprave su bili kod Građevinske inspekcije i tad je “jasno konstatirano da su radovi povratka u prvobitno stanje završeni još u ožujku 2022. godine.”


“Nakon svega toga Građevinska inspekcija, dakle Državni inspektorat riješio je kazniti, ne Grad Split, nego mene osobno u iznosu od 100 tisuća kuna, a u rješenju kazne se kaže da se ona izriče da se spriječi nastavak radova, iako je i inspektorica rekla da se radovi ne izvode te da ima informaciju da su oni prekinuti još prije godinu dana,” rekao je Puljak.


Također je rekao i kako je prilikom primopredaje vlasti 15. srpnja prošle godine u zapisniku kojeg je potpisala povjerenica Vlade i on, navedeno kako je “završen asanacija terase i kanalizacije glavnog objekta (vraćanje u prvobitno stanje zbog zaustavljanja radova o strane rađevinske inspekcije.”


“Dakle i povjerenica Vlade je konstatirala da je vraćeno u prvobitno stanje,” istaknuo je Puljak


Ponovio je da su projekt rekonstrukcije kanalizacije u Vili Dalmacija, te dokumentacija i odluka Gradskog vijeća o financiranju tih radova doneseni za vrijeme bivše HDZ-ov vlasti u Splitu i gradonačelnika Andre Krstulović Opare.


Državni inspektorat: Radovi u Vili Dalmacija izvođeni su u mandatu Ivice Puljka


Državni inspektorat ustvrdio je u utorak da se rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija, za koju Grad Split nije imao sve dokumente, odvijala za vrijeme gradonačelnika Ivice Puljka, koji je zatražio da se ukine kazna od 100.000 kuna zbog rekonstrukcije u Vili Dalmaciji.


Inspekcijskim je očevidom utvrđeno da Grad Split, kao investitor, izvodi rekonstrukciju postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže u sklopu kompleksa Vila Dalmacija, bez akta kojim se odobrava građenje. Zbog toga su obustavljeni radovi, navodi Državni inspektorat u priopćenju.


Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu Ivice Puljka; Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, dok je 6. travnja 2022. godine doneseno rješenje o uklanjanju, navodi Državni inspektorat.


Kazna je napisana jer je 14. veljače ove godine, nakon zatvaranja gradilišta, utvrđen nastavak izvođenja radova bez za to propisanog akta.


“Slijedom navedenoga građevinska inspekcija je u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja.


Zakonom o općem upravnom postupku propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe”, stoji u priopćenju.


Državni inspektorat napominje da su propisi u području gradnje jasni te se odnose na sve jednako i proziva Puljka da “pokušava bez iznošenja svih relevantnih podataka i činjenica kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat”.


Također ga poziva da “ne obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost”.