Izbori

Puca ljubav? Beljak “poludio” zbog broja mjesta na listama koja im nudi SDP, prijeti razvrgavanjem koalicije

Hina

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Kako se u međuvremenu puno toga promijenilo pa i rejtinzi stranaka te se SDP oporavio, a HSS potonuo, SDP-ovci su im rekli da će prepoloviti broj mjesta na listama. Spominjala su se tri mjesta, na što je Beljak isprva navodno pristajaoPredsjednik HSS-a Krešo Beljak prijeti razvrgavanjem ranije potpisanog sporazuma sa SDP-om i samostalnim izlaskom na izbore ako Davor Bernardić ne revidira zadnju ponudu ulaznih mjesta na izbornim listama, piše u srijedu Jutarnji list.


Prema koalicijskom sporazumu SDP-a i HSS-a od prije tri godine, Beljakova bi stranka na zajedničkim listama trebala imati šest sigurnih mjesta, navodi dnevnik.


Kako se u međuvremenu puno toga promijenilo pa i rejtinzi stranaka te se SDP oporavio, a HSS potonuo, SDP-ovci su im rekli da će prepoloviti broj mjesta na listama. Spominjala su se tri mjesta, na što je Beljak isprva navodno pristajao.
Problemi su, međutim, nastali kada su i druge stranke počele pregovarati sa SDP-om. Beljaku je, kažu upućeni, posebno zasmetalo što bi SDP bio spreman tri ulazna mjesta dati i umirovljenicima.


»To ne može biti u redu jer je HSU stranka koja će odmah pretrčati na stranu HDZ-a«, kaže izvor iz HSS-a i napominje da je HSS bio iznimno korektan partner SDP-u te da unatoč ponudama i pritiscima nisu prešli HDZ-u.


Pritom podsjeća na slučaj Kažimira Varde koji je ušao u Sabor na listi HSU-a, da bi potom podržao HDZ i sada je predsjednik Kluba zastupnika Bandićeve stranke.


»Gledano matematički, ako je SDP-ov rejting 26 posto, a druge stranke 2 posto, onda je to omjer 13:1, dakle mogu dobiti svako trinaesto mjesto«, kaže sugovornik iz vodstva SDP-a.


Bernardićeva veća ponuda umirovljenicima proizlazi iz toga što sa SDP-om na izbore ne bi, kao do sada, išao samo HSU, nego i sve umirovljeničke stranke, a svatko traži svoje mjesto u Saboru.


U oporbenom bloku se prepričava kako nisu jednostavni niti razgovori s Glasom. Bernardić bi navodno rado želio vidjeti Anku Mrak Taritaš i Beusa Richembergha na listama, koji bi zasigurno ušli u Sabor, ali nikog drugog, dok bi Glas želio najmanje tri ulazna mjesta, donosi Jutarnji list.