Praznik rada

Prvi maj bez sindikalnih prosvjeda: Družit će se uz grah, karanfile i potpisivanje referenduma ’67 je previše’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Sindikati ove godine ne organiziraju prosvjedne povorke, već će na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava Praznik rada prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinuZAGREB Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježit će se u srijedu diljem Hrvatske, no ove će godine proteći bez prosvjeda sindikata, u znaku druženja građana uz tradicionalni grah, karanfile i prigodan kulturno-umjetnički program.


Tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ove godine ne organiziraju prosvjedne povorke, već će na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava Praznik rada prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.


Predsjednici SSSH, NHS-a i MHS-a Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić bit će u zagrebačkom Maksimiru, gdje će se u 12 sati s velike pozornice prigodnim riječima obratiti okupljenima.
Zbog obveza oko referendumske inicijative »67 je previše« SSSH ove godine neće organizirati ni podjelu besplatnog fažola na splitskom Marjanu.


U zagrebačkom parku Maksimir, na tradicionalnoj proslavi 1. svibnja, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić organiziraju bogat zabavni program i pripremaju 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom koji će se dijeliti na 30 štandova.


Osijek će također organizirati prigodno obilježavanje Međunarodnog praznika rada na lijevoj obali Drave, gdje će se tradicionalno dijeliti grah, koji za tu prigodu priprema Udruga majstora kotlića.


U drugim hrvatskim gradovima proslave 1. svibnja proteći će različito, u organizaciji gradova, općina, udruga ili stranaka, a velik dio građana ovaj neradni dan provest će u vlastitom aranžmanu u prirodi, uz društvo i roštilj.


Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Spomen je to i na krvlju ugušene prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., kojima su se radnici bunili protiv izrabljivanja i tražili osmosatni radni dan i veće plaće.