Kruzer Bolette

FOTO Prvi kruzer prošao jutros ispod Pelješkog mosta. “Plivajući hotel” visok je preko 50 metara

Hina

Matko Begovic/PIXSELL

Matko Begovic/PIXSELL

Upravo kako bi ispod njega mogli prolaziti i najveći brodovi Hrvatska je izgradila Pelješki most na 55 metara visinePedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini čime je opovrgnuo zamjerke dijela političara i javnosti u toj zemlji da je Hrvatska izgradnjom mosta ugrozila pristup te zemlje otvorenom moru.


Plutajući hotel s oko 1000 putnika nešto prije 07,00 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva središnja stupa novoizgrađenog Pelješkoga mosta, te je uplovio u bosanskohercegovačke vode gdje planira ostati tijekom dana.


Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tijekom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.
Dio vlasti iz Sarajeva dugi niz godina osporavao je izgradnju Pelješkoga mosta tvrdeći da će na taj način Hrvatska ugroziti BiH pristup otvorenom moru.


Milan Sabic/PIXSELL


Čak su dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta, te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ukoliko se ne postigne dogovor o prijepornim pitanjima.


No, tome se usprotivio srpski kolega Milorad Dodik koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH.


Upravo kako bi ispod njega mogli prolaziti i najveći brodovi Hrvatska je izgradila Pelješki most na 55 metara visine.


Zbog uplovljavanja kruzera Bolette tijekom jučerašnjeg dana mještani i vlasti Neuma, jedinog pomorskog gradića u BiH izrazili su prosvjed, smatrajući da se na taj način onečišćuje maleni neumski akvatorij, te se potiču pokušaji da se tamo izgradi luka.


Matko Begovic/PIXSELL


Dodatni problem predstavlja kako veliki broj putnika prebaciti do odredišta u unutrašnjosti zemlje budući su vlasti ranije zabranile dolazak autobusa uz obalu.


Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je kako je najavljeno uplovljavanje kruzera Bolette u neumski akvatorij nedopustivo.


„Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenje koje će nanijeti izrazitu štetu Neumu“, navela je Matić u priopćenju za javnost.


Dodala je kako bi zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.


Najavila je kako će se ubuduće suprotstaviti uplovljavanju velikih brodova.


„Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove“, napisala je Matić.


Kruzer Bolette izgrađen je 2000. godine. Duljina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a dubina gaza je 8,1 metar. Ima 12 paluba, maksimalan broj putnika je skoro 1400.