Traže obeštećenje i spuštanje PDV-a

Lampioni pred Ministarstvom financija: I Riječani na prosvjedu ugostitelja i drugih poduzetnika u Zagrebu

Siniša Pavić

Riječki ugostitelji pred Ministarstvom financija / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Riječki ugostitelji pred Ministarstvom financija / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Vlasnik riječke kavane Grad, na upit koliko dugo kavana može izdražati ovako zatvorena, odgovara: "Ne dugo, možda ovaj mjesec, ali bez konkretnih mjera nema šanse"Poduzetnici i ugostitelji, mahom iz Zagreba ali i iz drugih krajeva Hrvatske, okupili su se u ponedjeljak u podne na Trgu bana Jelačića u mirnom prosvjedu. Sa središnjeg zagrebačkog trga njih više od tisuću krenulo je pred Ministarstvo financija gdje su zapalili na desetke lampaša i odložili svoje prazne tacne, kako bi upozorili da su, kako rekoše, na koljenima! Na koljena su ih bacile nove epidemiloške mjere zbog kojih su i opet morali zatvoriti svoje objekte, obrte, radnje.


– Jedino što tražimo je pravedno obeštećenje i dugoročno spuštanje PDV-a da možemo plaćat fiksne troškove i plaće naših djelatnika. Zato smo ovdje – kazao je Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja.


Upozorio je on i na nelogičnost odluke da caffe barovi nemogu prodavati kavu za van, za razliku od benzinskih postaja, kioska, pekarnica.
Da se traži pravedno obeštećenje u skladu s onim kojeg svojim ugostiteljima daju ostale zemlje EU, potvrdio je i Dražen Oreščanin, čelnik udruge Glas poduzetnika.


Pri tom je istaknuo kako se traži da u to budu uključene sve djelatnosti koje su ugrožene, sve koje imaju značajni pad poslovanja. “Hvala svima na podršci. Naša borba za opstanak gospodarstva ide dalje. Smanjenje PDV-a je nužno. Ne odustajemo od zahtjeva prema Vladi da se kreira suštinska reforma koja će omogućit da ova država bude konkurentna za poslovanje”, poručio je Oreščanin.


Među prosvjednicima i riječki ugostitelji. Došli su sponatno, njih oko pedesetak. Pred Ministarstvo financija stigla je s lampašima i ekipa iz kavane “Grad”.

Foto galerija: Riječki ugostitelji (kavana Grad) palili lampione ispred Ministarstva financija u znak prosvjeda Foto: Davor Kovačević– Mi smo kuhari i konobari, došli smo reći da postojimo i da se ne slažemo s tim što se događa. Možda to neće danas ili sutra dati najbolje mjere, ali bitno je da čuju da nas je briga – veli nam Marko.


Lampaše pali sa svojom kćeri. Pitamo kako im je sada kad posla nema.


– Mi bi htjeli raditi, jer mi volimo naš posao, a baš nam i ne daju. Smatramo da nismo glavni krivci za epidemiju. Nema smisla zatvarati nas a druge ne – ne dvoji Marko.


Tu je i Tin, vlasnik kavane Grad. Na upit koliko dugo kavana može izdražati ovako zatvorena, odgovara: “Ne dugo, možda ovaj mjesec, ali bez konkretnih mjera nema šanse.”


Situacija je taman takva da ova mladost na budućnost gleda, htjela ne htjela, s lijepom dozom skepse. Ili, kako nam to reče Tin, slika je sumornija. Ekipa iz riječke kavane Grad na tacnu je stavila lumine pa zapalila svijeće. Dogorjelo samo što nije.